Ο Δίας είναι ο παλαιότερος πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος

Όχι μόνο ο μεγαλύτερος
18 Ιουνίου 2017 08:48
Ο Δίας είναι ο παλαιότερος πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος

Μια νέα μελέτη επιστημόνων από το Lawrence Livermore National Laboratory των ΗΠΑ σε συνεργασία με το University of Munster στη Γερμανία, αποκαλύπτει πως ο Δίας είναι ο αρχαιότερος πλανήτης στο Ηλιακό σύστημα. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε πως ο πυρήνας του Δία ήταν ήδη 20 φορές μεγαλύτερος από το μέγεθος όλης της Γης, 1 εκατομμύριο χρόνια μετά το σχηματισμό του Ήλιου, δηλαδή πριν 4.6 δισεκατομμύρια χρόνια. Και αφού τα νεαρά αστέρια απελευθερώνουν ενέργεια που με τα αέρια και τη σκόνη δημιουργούν τις συνθήκες για σχηματισμό πλανητών, ο τεράστιος αέριος γίγαντας απορρόφησε υλικά ταχύτατα.

Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα μελετώντας δύο διαφορετικές τοποθεσίες αποθέσεων υλικών στο Ηλιακό μας σύστημα που κάποια στιγμή ήταν ενωμένες αλλά χωρίστηκαν, με τη μία τοποθεσία να έχει υλικά που δεν έβρισκαν στη δεύτερη.

Ο πιο αληθοφανής μηχανισμός για να διαχωρίσεις αποτελεσματικά δύο τοποθεσίες υλικών για μεγάλη χρονική περίοδο είναι η εισαγωγή ενός τεράστιου πλανήτη ανάμεσά τους.

Ο πλανήτης αυτός ήταν ο Δίας και ενώ ξεκίνησε μικρότερος από αυτό που ξέρουμε σήμερα, κατάφερε να δημιουργήσει ένα μόνιμο εμπόδιο ανάμεσα στις δύο τοποθεσίες. Μάλιστα οι επιστήμονες πιστεύουν πως ίσως να χρωστάμε και την ύπαρξή μας στο Δία, αφού θεωρούν πως είναι ο λόγος που δεν υπάρχουν άλλες υπερ-Γαίες κοντά στον Ήλιο. Ένα φαινόμενο που συναντάμε συχνά σε άλλα ηλιακά συστήματα. Ένας τέτοιου μεγέθους πλανήτης κοντά στη Γη ίσως να μην επέτρεπε τις συνθήκες για την ανάπτυξη ζωής εδώ.

Tags: