Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό; Ηχητικό απόσπασμα προκάλεσε πανικό!

Διαψεύδει το κέντρο ελέγχου
13 Ιουνίου 2024 10:53
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό; Ηχητικό απόσπασμα προκάλεσε πανικό!

Κατά τη διάρκεια ενός livestream του ISS χθες, ακούστηκε ένας χειρούργος που ήταν κολλημένος στην κίνηση στη Γη, να δίνει οδηγίες για την αντιμετώπιση ενός περιστατικού όπου ο διοικητής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού χρειαζόταν υπερβαρική θεραπεία μετά από ένα ατύχημα αποσυμπίεσης.

Το απόσπασμα αυτό ανέβηκε στο X και γρήγορα προκάλεσε πανικό. Ακούγεται ο χειρούργος να λέει να μπει γρήγορα ο διοικητής στη διαστημική στολή του και να ετοιμαστεί για υπερβαρική θεραπεία και χορήγηση οξυγόνου. Η συζήτηση συνεχίστηκε ψάχνοντας το καλύτερο νοσοκομείο στο οποίο πρέπει να μεταφερθεί το μέλος του πληρώματος του ISS, αφού επιστρέψει στη Γη, καταλήγοντας σε ένα νοσοκομείο της Ισπανίας λόγω του υπερσύγχρονου εξοπλισμού του.

Ωστόσο φαίνεται πως όλο αυτό ήταν απλά μία επίγεια άσκηση ετοιμότητας. Το κέντρο ελέγχου του ISS επιβεβαίωσε πως το ηχητικό απόσπασμα ήταν μία προσομοίωση η οποία μεταδόθηκε από το κανάλι livestream του ISS κατά λάθος. Επιβεβαιώνεται λοιπόν πως όλα τα μέλη του πληρώματος ήταν ασφαλή και κοιμόντουσαν κατά τη διάρκεια της μετάδοσης.

Η αποσυμπίεση είναι ένας απίθανος αλλά υπαρκτός κίνδυνος για τους αστροναύτες και συμβαίνει όταν το σώμα μεταφέρεται γρήγορα σε ένα λιγότερο συμπιεσμένο περιβάλλον. Η ατμοσφαιρική σύσταση στο εσωτερικό του ISS έχει σχεδιαστεί για να είναι ίδια με αυτήν της Γης, με 79% άζωτο και 21% οξυγόνο, ενώ η πίεση είναι λίγο πιο κάτω από τη μία ατμόσφαιρα, σχεδόν ίδια δηλαδή με την πίεση της Γης στην επιφάνεια της θάλασσας. Έξω από τον ISS η πίεση είναι σχεδόν μηδενική.

Έτσι, αν υπάρξει μία αλλαγή μεταξύ των δύο περιβάλλοντων, από το εσωτερικό του ISS στο εξωτερικό ή σε περίπτωση μεγάλoυ ρήγματος, χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό όπως μία στεγανή διαστημική στολή, οι αστροναύτες θα βιώσουν την αποσυμπίεση.

Σε αυτήν την περίπτωση, τα αέρια που έχει το σώμα μας στους ιστούς και στο αίμα μας, κυρίως το άζωτο, θα σχηματίσουν φυσαλίδες παρεμποδίζοντας τα αιμοφόρα αγγεία, σκίζοντας ιστούς, προκαλώντας εσωτερική αιμορραγία και φυσικά ανυπόφορο πόνο. Αν η περίπτωση είναι αρκετά σοβαρή μπορεί να είναι και θανατηφόρα.

Τον ίδιο κίνδυνο διατρέχουν και οι δύτες οι οποίοι περνούν μεγάλο διάστημα σε μεγάλο βάθος και έρχονται ξανά στην επιφάνεια πολύ γρήγορα.

Tags: