Καλά νέα για το Hubble, επιστρέφει στην κανονική λειτουργία του

Είχε τεθεί σε safe mode από το Μάιο
17 Ιουνίου 2024 09:53
Καλά νέα για το Hubble, επιστρέφει στην κανονική λειτουργία του

Η NASA ανακοίνωσε πως το Hubble Space Telescope θα συνεχίσει να λειτουργεί, χρησιμοποιώντας μόλις ένα γυροσκόπιο το οποίο θα διασφαλίζει τη λειτουργία του τηλεσκοπίου και τις επιστημονικές παρατηρήσεις.

Από τις 24 Μαΐου, το Hubble τέθηκε σε safe mode λόγω ενός χαλασμένου γυροσκοπίου. Τα γυροσκόπια του Hubble βοηθούν στον έλεγχο της κατεύθυνσης του Hubble και των διορθωτικών κινήσεών του. Από τα έξι που είχαν εγκατασταθεί το 2009, μόλις τρία παραμένουν ενεργά. Αλλά ένα από αυτά έδινε ψευδείς μετρήσεις, αναγκάζοντας τους μηχανικούς να θέσουν το Hubble σε λειτουργία ασφαλείας.

Παρόλο που οι μηχανικοί επαναβαθμονόμησαν το χαλασμένο γυροσκόπιο, φτιάχνοντας προσωρινά το πρόβλημα, αυτό επανεμφανίστηκε το Μάιο. Για να μπορέσει να διατηρήσει την ασφαλή λειτουργία του, η NASA λειτουργεί πλέον το Hubble με ένα μόλις γυροσκόπιο, κρατώντας ένα ακόμα ως εφεδρικό.

Η λειτουργία του Hubble με ένα γυροσκόπιο έχει τα μειονεκτήματά της. Το τηλεσκόπιο χρειάζεται πλέον περισσότερο χρόνο για να μετακινηθεί και να κλειδώσει σε στόχους, ενώ έχει μικρότερη ελαστικότητα στις παρατηρήσεις. Επίσης δε θα μπορεί να ανιχνεύσει αντικείμενα που βρίσκονται πιο κοντά από τον Άρη, αν και τέτοιοι στόχοι είναι σπάνιοι για το Hubble.

Η αλλαγή απαιτεί την επαναρύθμιση τόσο του τηλεσκοπίου όσο και του σταθμού εδάφους και οι επιστημονικές παρατηρήσεις ξεκινούν ξανά από μέρα σε μέρα. Η αλλαγή αναμένεται να επεκτείνει την αποστολή του Hubble κατά μία δεκαετία ακόμα τουλάχιστον.