Ο Ήλιος μας είχε ένα δίδυμο άστρο ονόματι Nemesis

Περαιτέρω αποδείξεις πως όλα τα άστρα γεννιούνται σε ζεύγη
15 Ιουνίου 2017 08:51
Ο Ήλιος μας είχε ένα δίδυμο άστρο ονόματι Nemesis

Η πλειοψηφία των άστρων όμοιων με τον Ήλιο μας βρίσκονται σε ζεύγη στο σύμπαν ή ακόμα και σε τριάδες και η “μοναξιά” του Ήλιου μας πάντα παραξένευε τους αστρονόμους. Τώρα όμως, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Berkeley επιβεβαιώνουν μια παλιά θεωρία. Πως ο Ήλιος μας είχε κάποτε ένα δίδυμο άστρο με την ονομασία Nemesis. Μάλιστα στη Nemesis αποδίδεται από πολλούς η τροχιά του αστεροειδούς που συγκρούστηκε με τη Γη και εξαφάνισε τους δεινόσαυρους.

Μελετώντας τον αστερισμό του Περσέα όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα πολλά “νέα” άστρα (μικρότερα των 4 δισεκατομμυρίων ετών), έτρεξαν μαθηματικά μοντέλα για να ανακαλύψουν προς έκπληξή τους πως σχεδόν όλα τα άστρα που μοιάζουν στον Ήλιο μας, γεννήθηκαν ως δίδυμα με μεγάλη απόσταση μεταξύ τους (500AU – 17 φορές η απόσταση Ήλιου-Ποσειδώνα). Στις αρχές της ζωής τους και συγκεκριμένα στο πρώτο εκατομμύριο χρόνια, τα συστήματα αυτά είτε συρρικνώνονται σε ένα πραγματικά δυαδικό σύστημα είτε απομακρύνονται μεταξύ τους, όπως συνέβη και με τον Ήλιο μας και τη Nemesis.

Λέμε ναι, πιθανώς υπήρξε η Nemesis πριν πολλά χρόνια. Τρέξαμε μια σειρά στατιστικών μοντέλων για να δούμε αν μπορούμε να αριθμήσουμε όλους τους σχετικούς πληθυσμούς νεαρών αστέρων, μονών και διπλών, για όλους τους διαχωρισμούς του αστερισμού του Περσέα και το μόνο μοντέλο που μπορούσε να αναπαράγει τα δεδομένα ήταν αυτό στο οποίο όλα τα άστρα σχηματίζονται αρχικά ως ευρέως διπλά. Αυτά τα συστήματα είτε συρρικνώνονται είτε διαλύονται μέσα σε ένα δισεκατομμύριο χρόνια.

Κι αν αναρωτιέστε που βρίσκεται η Nemesis τώρα, αυτό ίσως να μην το μάθουμε ποτέ.

Βάσει αυτού του μοντέλου, το δίδυμο άστρο του Ήλιου έφυγε και χάθηκε ανάμεσα στα άλλα άστρα του Milky Way γαλαξία μας και δε θα το δούμε ποτέ ξανά.

Tags: