Η Γη στέλνει οξυγόνο στη Σελήνη

Εδώ και δύο δισεκατομμύρια χρόνια
31 Ιανουαρίου 2017 07:47
Η Γη στέλνει οξυγόνο στη Σελήνη

Τμήμα της ατμόσφαιρας τη Γης φαίνεται πως ταξιδεύει την απόσταση των 384.400 χιλιομέτρων και φτάνει στη Σελήνη εδώ και 2 δισεκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με νέα στοιχεία που συνέλλεξε το Ιαπωνικό διαστημικό σκάφος Kaguya, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Astronomy, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οσάκα, παρατήρησαν πως ιονισμένα άτομα οξυγόνου ξεφεύγουν από τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας για πέντε μέρες κάθε μήνα και “βομβαρδίζουν” την επιφάνεια της Σελήνης. Ο ιονισμός συμβαίνει λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας και η επιτάχυνσή τους λόγω της μαγνητόσφαιρας, η οποία εκτείνεται στη νυχτερινή μεριά της Γης για 3.600.000 χιλιόμετρα, ενσωματώνοντας και την τροχιά της Σελήνης.

Έτσι, κάθε μήνα για πέντε μέρες, όταν η Σελήνη περνάει από τη μαγνητόσφαιρα της Γης, δέχεται περίπου 26.000 ιόντα οξυγόνου το δευτερόλεπτο σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό της επιφάνειάς της. Και ενώ αυτή η ποσότητα δεν είναι αρκετή για να αναπτύξει ατμόσφαιρα οξυγόνου, η επιφάνειά της μπορεί να κρύβει στοιχεία για την προϊστορική ατμόσφαιρα της Γης.