Ασία: Τεράστια η ρύπανση από τα ηλεκτρονικά απόβλητα

Μεγάλη αύξηση σημειώθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια
18 Ιανουαρίου 2017 09:19
Ασία: Τεράστια η ρύπανση από τα ηλεκτρονικά απόβλητα

Νέα έρευνα του United Nations University αποκαλύπτει πως ο όγκος των ηλεκτρονικών αποβλήτων στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία έχει αυξηθεί κατά 63% μεταξύ 2010 και 2015, αγγίζοντας τους 12.3 εκατομμύρια τόνους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Ταϊβάν και Κίνα και οι κύριοι λόγοι είναι η κοινωνική και τεχνολογική πρόοδος.

Η ποιότητα ζωής των ανθρώπων σε αυτές τις χώρες αναβαθμίζεται και βλέπουμε τη δημιουργία μιας μέσης τάξης, οι επιπτώσεις της οποίας όμως είναι η αύξηση του καταναλωτισμού και η παραγωγή περισσότερων αποβλήτων. Σημειώνεται επίσης και η τάση της συχνής αλλαγής gadget με αποτέλεσμα περισσότερα σκουπίδια, αφού έχει μειωθεί παγκοσμίως ο "χρόνος ζωής" των ηλεκτρονικών.

Η έλλειψη παιδείας και κινήτρων επίσης δε βοηθάει, αφού οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται πως δεν πρέπει απλά να πετάνε τις συσκευές τους στα σκουπίδια αλλά να τις ανακυκλώνουν. Το πρόβλημα επιδεινώνεται και από τις κυβερνήσεις που πολλές φορές δεν έχουν νόμους για τα ηλεκτρονικά απόβλητα ή δυσκολεύονται να τους εφαρμόσουν.

Το CNN τονίζει πως μεγάλοι όγκοι αποβλήτων προέρχονται παράνομα από το εξωτερικό, τη στιγμή που υπάρχουν νόμοι που απαγορεύουν την εισαγωγή αποβλήτων.

Tags: