Ηλεκτρονικά απόβλητα: Μαντέψτε πόσα τηλέφωνα θα πεταχτούν φέτος παγκοσμίως

Λιγότερο από το 20% ανακυκλώνεται
14 Οκτωβρίου 2022 09:51
Ηλεκτρονικά απόβλητα: Μαντέψτε πόσα τηλέφωνα θα πεταχτούν φέτος παγκοσμίως

Το International Waste Electrical and Electronic Equipment forum υπολογίζει πως το 2022, θα πεταχτούν χωρίς να ανακυκλωθούν πάνω από 5.3 δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα, επιβαρύνοντας το πρόβλημα των ηλεκτρονικών αποβλήτων. Πέρα όμως από το θέμα των αποβλήτων, η μη ανακύκλωσή τους σημαίνει πως τα πολύτιμα ορυκτά που περιέχουν, όπως ο χαλκός των καλωδίων ή το κοβάλτιο των μπαταριών, δε θα επαναχρησιμοποιηθούν και θα πρέπει να εξορυχθούν από το υπέδαφος εκ νέου.

Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πως τα φαινομενικά ασήμαντα αντικείμενα έχουν τεράστια αξία και σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν τεράστιο όγκο.

Υπολογίζεται πως υπάρχουν στον κόσμο 16 δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα και στην Ευρώπη σχεδόν το 1/3 από αυτά δε χρησιμοποιούνται πλέον.

Αυτές οι συσκευές προσφέρουν πολλά σημαντικά στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή νέων ηλεκτρονικών συσκευών αλλά και συσκευών όπως ανεμοτουρμπίνες, μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ηλιακά πάνελ, όλα κρίσιμα για την πράσινη, ψηφιακή μετάβαση σε κοινωνίες με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα.

Το φόρουμ υπολογίζει πως τα “βουνά” ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών – από πλυντήρια και τοστιέρες μέχρι tablet και GPS συσκευές – θα φτάσουν τους 74 εκατομμύρια τόνους το χρόνο μέχρι το 2030. Δυστυχώς, μόλις το 17% των ηλεκτρονικών αποβλήτων σε παγκόσμιο επίπεδο ανακυκλώνεται σωστά.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζεται πως υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο λειτουργικές αλλά αχρησιμοποίητες ηλεκτρικές συσκευές, αξίας £5.63 δισεκατομμυρίων. Υπολογίζεται επίσης πως αν το μέσο νοικοκυριό στη χώρα πουλούσε τα τεχνολογικά αντικείμενα που κρατάει αλλά δε χρησιμοποιεί, θα μπορούσε να κερδίσει £200.

Η παροχή σταθμών ανακύκλωσης στα super markets, η παραλαβή μικρών, χαλασμένων συσκευών με την παράδοση των νέων και η προσφορά μικρών κουτιών για επιστροφή ηλεκτρονικών αποβλήτων είναι μερικές από τις πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν την επιστροφή αυτών των αντικειμένων.