Το τέλος υποστήριξης των Windows 10 θα στείλει εκατομμύρια PCs σε χωματερές

Νέα έρευνα για τους κινδύνους ρύπανσης
22 Δεκεμβρίου 2023 09:57
Το τέλος υποστήριξης των Windows 10 θα στείλει εκατομμύρια PCs σε χωματερές

Μία νέα έρευνα της Canalys Research αποκαλύπτει πως η απόφαση της Microsoft να καταργήσει την υποστήριξη των Windows 10, μπορεί να οδηγήσει στην απόρριψη 240 εκατομμυρίων PCs, συμβάλλοντας σημαντικά στη ρύπανση των χωματερών. Τα ηλεκτρονικά απόβλητα αυτών των PCs εκτιμώνται πως ζυγίζουν 480 εκατομμύρια κιλά, κάτι που ισοδυναμεί με 320.000 αυτοκίνητα.

Ενώ πολλά PCs παραμένουν λειτουργικά για χρόνια μετά το τέλος της υποστήριξης του λειτουργικού τους, η Canalys προειδοποιεί πως η ζήτηση για αυτές τις συσκευές οι οποίες δε θα έχουν updates ασφαλείας, θα κάνει βουτιά.

Η Microsoft ανακοίνωσε πως θα σταματήσει την υποστήριξη των Windows 10 τον Οκτώβριο του 2025. Θα συνεχίσει να προσφέρει updates ασφαλείας σε Windows 10 συσκευές μέχρι τον Οκτώβριο του 2028. Δε θα είναι δωρεάν όμως και η ετήσια συνδρομή για κάτι τέτοιο δεν έχει ανακοινωθεί. Αν η τιμή είναι υψηλή, οι εταιρίες και οι χρήστες μπορεί να προτιμήσουν να αγοράσουν νέα PCs, αυξάνοντας τον αριθμό των παλαιότερων που θα καταλήξουν στις χωματερές.

Η Microsoft δεν απάντησε όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της απόρριψης συσκευών που δεν είναι συμβατές με Windows 11.