Οι τεχνολογικοί κολοσσοί αρνούνται να συμμετέχουν στο Μητρώο Μουσουλμάνων

Δεν αφήνουν περιθώρια για υλοποίηση
21 Δεκεμβρίου 2016 10:20
Οι τεχνολογικοί κολοσσοί αρνούνται να συμμετέχουν στο Μητρώο Μουσουλμάνων

Εδώ και καιρό ο Donald Trump φέρνει στην επιφάνεια την πιθανότητα δημιουργίας ενός μητρώου των Μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, το οποίο ξεκίνησε από την πρόθεση δημιουργίας μιας database για Σύριους πρόσφυγες. Τώρα, Google, Apple, Uber και IBM σπάνε τη σιωπή τους και δηλώνουν ευθέως πως δε θα συμμετέχουν στη δημιουργία ενός τέτοιου μητρώου, αν τελικά αυτό πραγματοποιηθεί.

Η Apple δήλωσε:

Πιστεύουμε πως οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζονται το ίδιο, ανεξαρτήτως που πιστεύουν, πως μοιάζουν, ποιον αγαπούν. Δε μας έχει ζητηθεί και θα σταθούμε απέναντι από μια τέτοια προσπάθεια.

Η Google δήλωσε:

Σχετικά με την υποθετική ερώτηση για το αν θα βοηθούσαμε στη δημιουργία ενός “Μητρώου Μουσουλμάνων” – δε μας έχει ζητηθεί, φυσικά και δε θα το κάναμε και είμαστε χαρούμενοι που – από ότι έχουμε διαβάσει – η πρόταση δε φαίνεται να είναι στο τραπέζι.

Η Uber απάντησε στην ερώτηση με ένα ξερό “Όχι”, ξεκαθαρίζοντας αργότερα πως δε θα βοηθούσε στη δημιουργία ενός τέτοιου μητρώου, ούτε θα πρόσφερε δεδομένα.

Η IBM δήλωσε:

Όχι, η IBM δε θα δούλευε σε αυτό το υποθετικό project. Η εταιρία μας έχει αρχές και παράδοση ενάντια στη διάκριση οποιουδήποτε, βασισμένη στη φυλή, το φύλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό ή τη θρησκεία. Αυτή η στάση δεν έχει αλλάξει και ούτε πρόκειται.

Το Facebook εξαναγκάστηκε πριν λίγες μέρες να πάρει θέση για το θέμα, όταν ένα email υπαλλήλου διέρρευσε στο BuzzFeed. Έτσι, δήλωσε πως δεν του έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο, ούτε θα συμφωνούσε. Το Twitter επίσης δήλωσε πως δε θα συμμετείχε ποτέ σε ένα τέτοιο project και μάλιστα ήταν η πρώτη τεχνολογική εταιρία που προχώρησε σε δηλώσεις.

Η Microsoft είχε επίσης δηλώσει:

Είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε διάκριση και δε θα κάναμε οποιαδήποτε κίνηση για τη δημιουργία ενός μητρώου για Μουσουλμάνους Αμερικάνους.

Ο cloud computing γίγαντας, Oracle, εταιρία η οποία είχε στο πελατολόγιό της την NSA, αρνήθηκε να σχολιάσει. Μάλιστα πριν λίγες μέρες ο Trump έθεσε ως επικεφαλής της ομάδας μετάβασης στην Προεδρία, τον CEO της Oracle, Safra Catz.