Ραδιενεργά απόβλητα μετατρέπονται σε μπαταρίες με τη μορφή διαμαντιών

Ασφαλής παραγωγή ενέργειας από επικίνδυνη πηγή
29 Νοεμβρίου 2016 07:42
Ραδιενεργά απόβλητα μετατρέπονται σε μπαταρίες με τη μορφή διαμαντιών

Τα ραδιενεργά απόβλητα πυρηνικών εργοστασίων είναι πονοκέφαλος για κάθε χώρα που διαθέτει πυρηνική ενέργεια και σίγουρα κίνδυνος για όλο τον πλανήτη. Επιστήμονες του University of Bristol όμως φαίνεται πως ανακάλυψαν μια μέθοδο με την οποία μπορούν να μετατρέψουν τα ραδιενεργά απόβλητα σε μπαταρίες με τη μορφή διαμαντιών. Οι αρχικές δοκιμές έγιναν με ισότοπα του νικελίου, η ομάδα όμως αναμένει τα ίδια αποτελέσματα με ισότοπα του άνθρακα που βρίσκουμε στα υλικά των πυρηνικών εργοστασίων. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα διαμάντι ανθρώπινης κατασκευής, που προέρχεται από ραδιενεργά υλικά και παράγει ένα μικρό ηλεκτρικό πεδίο, χωρίς να είναι πια ραδιενεργό σε επικίνδυνα επίπεδα για τον άνθρωπο.

Το ηλεκτρικό φορτίο τους μπορεί να είναι μικρό, ωστόσο η διάρκειά του μετριέται σε χιλιάδες χρόνια, όσο και ο χρόνος ημιζωής των ραδιενεργών υλικών. Μία τέτοια μπαταρία θα μπορούσε να πέσει στο 50% των επιδόσεών της σε 5.730 χρόνια. Η εφαρμογή τους ενδείκνυται για χρήσεις στις οποίες η αλλαγή ή η φόρτιση της μπαταρίας δεν είναι πρακτική ή είναι ακόμα και αδύνατη, όπως βηματοδότες και διαστημικά σκάφη.

Το κόστος μετατροπής του άνθρακα σε διαμάντι όμως θα βάλει σίγουρα φρένο στην παραγωγή τέτοιων μπαταριών, τουλάχιστον σε μεγάλη κλίμακα. Ωστόσο αποτελεί μια ελπιδοφόρα τεχνολογία που θα μειώσει έστω και λίγο τα ραδιενεργά απόβλητα, τα οποία συνεχώς αυξάνονται.