Η Spacecom ζητά αποζημείωση από την SpaceX

Μετά την καταστροφή του δορυφόρου της
05 Σεπτεμβρίου 2016 07:07
Η Spacecom ζητά αποζημείωση από την SpaceX

Η SpaceX διανύει μια αρκετά δύσκολη περίοδο, αφού μετά την καταστροφή του Falcon 9 πυραύλου και κατ’ επέκταση του φορτίου του, έχει να αντιμετωπίσει και τις οικονομικές καταστροφές των συνεργαζόμενων εταιριών για τη συγκεκριμένη πτήση. Πέρα από την απογοήτευση του Mark Zuckerberg και την απώλεια του πρωτότυπου δορυφόρου που θα έφερνε δωρεάν Internet στην Υποσαχάρια Αφρική, η Spacecom, η ιδιοκτήτρια του AMOS-6 δορυφόρου ζητάει τώρα αποζημίωση.

Δίνει στην SpaceX τη δυνατότητα να την αποζημιώσει είτε με $50 εκατομμύρια ή με μια δωρεάν πτήση. Η Ισραηλινή εταιρία εκτιμά τις απώλειές της μεταξύ $30 και $123 εκατομμυρίων. Η SpaceX δεν έχει απαντήσει ακόμα, θεωρείται όμως βέβαιο πως θα συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Spacecom.

Οι δυσκολίες για την SpaceX μόλις αρχίζουν, αφού σύμφωνα με την ίδια, εκκρεμούν ακόμα 70 διαφορετικές αποστολές άλλων εταιριών και κρατών συνολικής αξίας $10 δισεκατομμυρίων. Αν προσθέσουμε και το κόστος του πυραύλου που καταστράφηκε αλλά και της βάσης, οι απώλειες είναι μεγάλες. Μεγαλύτερη καταστροφή ίσως να είναι όμως πως το συγκεκριμένο ατύχημα έπληξε την αξιοπιστία της SpaceX και πολλοί πιθανοί πελάτες ίσως να σκέφτονται διστακτικά πλέον την εναπόθεση των αποστολών τους με την εταιρία.

Tags: