Tim Cook και Sundar Pichai ενωμένοι έναντι του κράτους

Apple και Google μαζί για την προστασία της κρυπτογράφησης
18 Φεβρουαρίου 2016 07:25
Tim Cook και Sundar Pichai ενωμένοι έναντι του κράτους

Με αφορμή τη σφαγή στο San Bernardino, αφού ένας εκ των δραστών ήταν χρήστης iPhone 5c, το δικαστήριο διέταξε την Apple να δημιουργήσει μία “πίσω πόρτα” στην κρυπτογράφησή της για να μπορούν να έχουν πρόσβαση οι αρχές. Ο Tim Cook δηλώνει κάθετα αντίθετος σε αυτή την απόφαση και σε μία επιστολή του προς τους πελάτες της Apple τους ενημερώνει πως η έφεση στην απόφαση είναι μονόδρομος. Αποκαλύπτει πως το FBI θέλει από την Apple να δημιουργήσει μια νέα έκδοση λογισμικού η οποία παρακάμπτει πολλά χαρακτηριστικά ασφαλείας της Apple, ξεκαθαρίζει όμως πως, όπως και να ονομάζει αυτό το εργαλείο το FBI, άπαξ και δημιουργηθεί δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του χρήστη.

Αμέσως ο Sundar Pichai της Google έσπευσε να υπερασπιστεί τον ομόλογό του, χαρακτηρίζοντας σημαντική την επιστολή του Cook και προειδοποιώντας πως αν το κράτος εξαναγκάσει την Apple να συνεργαστεί με το FBI, αυτό θα  αποτελέσει “ένα επικίνδυνο προηγούμενο”. “Σχεδιάζουμε ασφαλή προϊόντα για να κρατήσουμε τις πληροφορίες σας ασφαλείς και δίνουμε πρόσβαση στις αρχές σε δεδομένα που είναι διαθέσιμα μέσω των νόμιμων οδών. Αυτό όμως είναι εντελώς διαφορετικό από το να ζητάς από τις εταιρίες να χακάρουν τις συσκευές των πελατών τους και τα δεδομένα τους” τονίζει ο Pichai.

Το Electronic Frontier Foundation πήρε επίσης θέση υπέρ της Apple, σημειώνοντας πως “η κυβέρνηση κάνει κάτι πολύ παραπάνω από το να ζητάει τη βοήθεια της Apple. Για πρώτη φορά ζητάει από την Apple να γράψει νέο κώδικα ο οποίος εξουδετερώνει σημαντικά χαρακτηριστικά ασφαλείας στα iPhones, χαρακτηριστικά που μας προστατεύουν όλους. Ουσιαστικά ζητάει από την Apple να δημιουργήσει ένα master key για να ανοίγει όλα τα τηλέφωνα. Και μόλις αυτό το κλειδί δημιουργηθεί, είμαστε σίγουροι πως η κυβέρνηση θα το ζητήσει ξανά και ξανά, για άλλα τηλέφωνα και θα γυρίσει αυτή τη δύναμη εναντίον οποιουδήποτε software ή συσκευής έχει το θάρρος να προσφέρει δυνατή ασφάλεια”.