Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης αποδεικνύει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει ιδιαίτερη ευαισθησία στις φωνές των χιμπατζήδων, οι οποίες ενεργοποιούν εξειδικευμένες περιοχές του εγκεφάλου στον ανώτερο κροταφικό λοβό. Η αντίδραση αυτή δεν εμφανίζεται με την ίδια ένταση όταν ο εγκέφαλος ακούει φωνές άλλων πρωτευόντων, όπως μπονόμπο ή μακάκων, γεγονός που δείχνει έναν μοναδικό συνδυασμό εξελικτικής συγγένειας και ακουστικής ομοιότητας.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν λειτουργική μαγνητική τομογραφία για να καταγράψουν τη δραστηριότητα 23 εθελοντών που άκουσαν φωνές από τέσσερα είδη. Οι χιμπατζήδες, ως το πλησιέστερο γενετικά είδος στον άνθρωπο, προκάλεσαν ένα ξεχωριστό πρότυπο εγκεφαλικής αντίδρασης, ενισχύοντας την υπόθεση ότι οι βάσεις της αναγνώρισης φωνών υπήρχαν πριν από την ανάπτυξη του ανθρώπινου λόγου.

Φυσικά, αυτή ανακάλυψη προσφέρει ένα νέο πλαίσιο για τη μελέτη της εξέλιξης της επικοινωνίας και δείχνει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος ενδέχεται να διατήρησε αρχαίες ικανότητες επεξεργασίας ήχων, οι οποίες πιθανόν συνέβαλαν στη διαμόρφωση της ομιλίας.
Δείτε εδώ την έρευνα.
Must Read
Έρευνες δείχνουν ότι ο εγκέφαλος δεν γερνά από τον χρόνο αλλά από τη ρουτίνα
Ελεύθερη βούληση: Νέα μελέτη δείχνει τον τρόπο που παίρνει αποφάσεις ο εγκέφαλος μας
Η στάση που κοιμόμαστε ίσως παίζει ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου