Μία πηγή εσόδων για την Ισλανδία που δεν περίμενε κανείς

Τεχνολογικοί γίγαντες συρρέουν στην απομακρυσμένη χώρα
27 Δεκεμβρίου 2015 08:05
Μία πηγή εσόδων για την Ισλανδία που δεν περίμενε κανείς

Το μακρινό νησί με τον περιορισμένο πληθυσμό και τις δύσκολες - λόγω κρύου - συνθήκες διαβίωσης, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον κολοσσών του τεχνολογικού τομέα. Μετά και τις οικονομικές περιπέτειές της, η Ισλανδία φαίνεται πως βρίσκει πλέον την ισορροπία της και μάλιστα με μία οικονομία που δε βασίζεται αποκλειστικά στην αλιεία όπως παλαιότερα. Οι κλιματολογικές συνθήκες της Ισλανδίας την κάνουν πλέον κατάλληλη για την εγκατάσταση Data Centers, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Sky News.

Το Internet όλο και μεγαλώνει και εταιρίες από όλο τον κόσμο θέλουν να κατασκευάσουν νέα data centers. Το κόστος της ψύξης εκατομμυρίων servers μπορεί να ήταν απαγορευτικό σε θερμότερες χώρες, στην Ισλανδία όμως απλά δημιουργούν ανοίγματα στους τοίχους για να αφήνουν τον ψυχρό αέρα να εισέρχεται στην αίθουσα. Αυτό οδηγεί σε μείωση του κόστους ενέργειας που απαιτείται από ένα data center έως και 80%, ενώ η πλειοψηφία των data centers τροφοδοτείται στο 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η χώρα θέλει να προσελκύσει και μεγάλα ονόματα της Silicon Valley και όπως επισημαίνει ο καθηγητής επιστημών υπολογιστών, Ebba Thora Hvannberg, “η βιομηχανία των data centers στη χώρα μας είναι ακόμα πολύ νέα. Είναι απλά θέμα χρόνου να συνειδητοποιήσουν οι μεγάλες εταιρίες τα οφέλη των χαμηλών τιμών ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών”. Ο ιδρυτής της Startup Iceland, Bala Kamallakharan όμως θεωρεί πως χρειάζονται κι άλλες επενδύσεις από την πλευρά της Ισλανδίας. “Η Ισλανδία έχει μόνο τρία καλώδια που τη συνδέουν με τον υπόλοιπο κόσμο. Νομίζω πως χρειαζόμαστε πολλά παραπάνω από τρία”.