Γιατί το φαγητό στο διάστημα έχει απαίσια γεύση;
Το διάστημα έχει διάφορες επιπτώσεις στα σώματα των αστροναυτών και σύμφωνα με μαρτυρίες τους, μία από αυτές είναι πως το φαγητό χάνει τη γεύση του στο διάστημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει τόσο απαίσια γεύση που οι αστροναύτες δυσκολεύονται να τραφούν όπως πρέπει. Έτσι μία ομάδα ερευνητών από την Αυστραλία και την Ολλανδία μελέτησε πιθανές αιτίες.
Προηγούμενες έρευνες έδειχναν πως το πρόβλημα μπορεί να προκαλείται από τη μετακίνηση των υγρών στο σώμα των αστροναυτών λόγω της έλλειψης βαρύτητας, προκαλώντας πρήξιμο στο πρόσωπο, το οποίο υποχωρεί καθώς το σώμα προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες. Ωστόσο αστροναύτες αναφέρουν πως τα προβλήματα με τη γεύση του φαγητού συνεχίζουν να υφίστανται και μετά από αυτήν την περίοδο προσαρμογής.
Στη νέα έρευνα, οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στο πώς το περιβάλλον του ανθρώπου και η ψυχολογική του κατάσταση μπορεί να επηρεάσουν την αντίληψη των αρωμάτων, τα οποία παίζουν τεράστιο ρόλο στην αντίληψη της γεύσης του φαγητού.
Ένας από τους μακροπρόθεσμους στόχους της έρευνας είναι να δημιουργήσουμε καλύτερα τρόφιμα για τους αστροναύτες, αλλά και για άλλους ανθρώπους που βρίσκονται σε απομονωμένα περιβάλλοντα, έτσι ώστε να αυξήσουμε τη λήψη θρεπτικών συστατικών πιο κοντά στο 100%.
Λόγω της προφανούς δυσκολίας να πραγματοποιήσουν την έρευνα στο διάστημα, η ομάδα τοποθέτησε τους συμμετέχοντες σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας σχεδιασμένο να αποτυπώνει την εμπειρία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Έπειτα, πρόσφεραν στους συμμετέχοντες τρεις διαφορετικές οσμές (βανίλια, αμύγδαλο και λεμόνι), ζητώντας τους να τις αξιολογήσουν βάσει έντασης από το 1 έως το 5, πρώτα σε ένα κανονικό δωμάτιο και έπειτα στο προσομοιωμένο περιβάλλον του ISS.
Ενώ λοιπόν οι συμμετέχοντες ανέφεραν πως η μυρωδιά του λεμονιού παρέμεινε ίδια και στα δύο περιβάλλοντα, οι άλλες δύο μυρωδιές ήταν εντονότερες στο περιβάλλον του ISS. Οι επιστήμονες κατάλαβαν πως η αρωματική ένωση βενζαλδεΰδη είναι υπεύθυνη, καθώς εντοπίζεται στα αμύγδαλα και στη βανίλια αλλά όχι στο λεμόνι.
Ίσως ορισμένες ενώσεις που μοιράζονται κοινά προφίλ οσμών (π.χ. γλυκά) να επηρεάζονται περισσότερο από άλλα, ανάλογα το περιβάλλον.
Η έρευνα δείχνει πως η αντίληψη της οσμής είναι σχετική και όχι απόλυτη. Εντοπίζοντας τα συστατικά που διατηρούν τις ιδιότητές τους σε περιβάλλοντα όπως ο ISS, μπορεί να βελτιωθεί ο τρόπος που σχεδιάζεται η διατροφή των αστροναυτών.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο International Journal of Food Science and Technology.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.