Νέο υλικό μετατρέπει κάθε επιφάνεια σε ηλιακό πάνελ

Καταργώντας την ανάγκη για ηλιακά πάρκα
10 Αυγούστου 2024 09:48
Νέο υλικό μετατρέπει κάθε επιφάνεια σε ηλιακό πάνελ

Επιστήμονες του Oxford University μάλλον έλυσαν το μεγαλύτερο πρόβλημα της πρόσβασης στην ηλιακή ενέργεια. Δημιούργησαν ένα εξαιρετικά λεπτό υλικό το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί στην επιφάνεια οποιουδήποτε αντικειμένου και να συλλέξει ενέργεια από την ηλιακή ακτινοβολία, εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη για ογκώδη ηλιακά πάνελ. Μπορεί να εφαρμοστεί σε σπίτια, αυτοκίνητα, ακόμα και τηλέφωνα.

Το λεπτό και εύκαμπτο αυτό υλικό αποτελείται από πολλά επίπεδα περοβσκίτη, με πάχος μόλις ένα micron. Το υλικό είναι 150 φορές πιο λεπτό από τα τυπικά φωτοβολταϊκά δισκία πυριτίου και 5% πιο αποδοτικά από τα τυπικά φωτοβολταϊκά πυριτίου μονής στρώσης.

Αυτή η προσέγγιση μπορεί να κάνει τις φωτοβολταϊκές συσκευές να πετύχουν πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις, ξεπερνώντας το 45%.

Η νέα τεχνολογία θα μειώσει σημαντικά και το κόστος της ηλιακής ενέργειας. Λόγω του εξαιρετικά μικρού πάχους και της ελαστικότητάς τους, μπορούν να εφαρμοστούν σχεδόν σε κάθε επιφάνεια, μειώνοντας το κόστος κατασκευής και εγκατάστασης.

Ωστόσο η τεχνολογία βρίσκεται ακόμα στο στάδιο έρευνας και δε γίνεται ακόμα λόγος για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα των νέων πάνελ, καθώς ο περοβσκίτης είναι ευαίσθητος στην υγρασία.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το Global Change Data Lab, μέσα σε 10 χρόνια το κόστος της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας έχει μειωθεί κατά 90%.