Το YouTube θέλει να τελειώσει τα AdBlock μια για πάντα με νέα τεχνολογία που δεν προσπερνιέται

Και ξεκίνησε τις δοκιμές
14 Ιουνίου 2024 19:03
Το YouTube θέλει να τελειώσει τα AdBlock μια για πάντα με νέα τεχνολογία που δεν προσπερνιέται

Κατά καιρούς σας έχουμε ενημερώσει για τα πειράματα που κάνει το YouTube με σκοπό να περιορίσει τη χρήση των ad blockers. Τώρα, η εταιρία φαίνεται πως θέλει να βάλει μια και καλή τέλος στο φαινόμενο και έτσι ετοιμάζει μια τεχνολογία που θεωρητικά δεν προσπερνιέται.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, το YouTube πειραματίζεται με server-side ad injection. Τι σημαίνει αυτό; Οι διαφημίσεις θα ενσωματώνονται μέσα στη ροή του βίντεο, σα να έχουν προστεθεί δηλαδή με μοντάζ στο περιεχόμενο. Έτσι, τα προγράμματα περιήγησης και τα extensions δεν θα μπορούν να ανιχνεύσουν και να ξεχωρίσουν πότε αναπαράγεται διαφήμιση και πότε βίντεο, τουλάχιστον όχι χωρίς κάποια αντίστοιχη πολύ πιο προηγμένη τεχνολογία. Μέχρι τώρα οι διαφημίσεις ήταν ξεχωριστά βίντεο που φόρτωναν αυτόνομα και έτσι μπορούσαν να μπλοκαριστούν πολύ πιο εύκολα.

Την διαπίστωση έκαναν οι δημιουργοί του third-party browser extension SponsorBlock, λέγοντας:

Το YouTube πειραματίζεται με server-side ad injection. Αυτό σημαίνει ότι η διαφήμιση προστίθεται απευθείας στη ροή του βίντεο.

Αυτό χαλάει το sponsorblock, καθώς τώρα όλα τα timestamps θα μετατοπίζονται από τους χρόνους της διαφήμισης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ένας αντιπρόσωπος της Google επιβεβαίωσε τα πειράματα, λέγοντας στο μέσο BleepingComputer:

Το YouTube βελτιώνει τις επιδόσεις και την αξιοπιστία του στην εξυπηρέτηση τόσο του οργανικού όσο και του διαφημιστικού βίντεο περιεχομένου.

Αυτή η ενημέρωση ενδέχεται να οδηγήσει σε μη βέλτιστες εμπειρίες προβολής για τους θεατές με εγκατεστημένα ad blockers.

Τα ad blockers παραβιάζουν τους Όρους χρήσης του YouTube και προτρέπουμε τους θεατές εδώ και αρκετό καιρό να υποστηρίξουν τους αγαπημένους τους δημιουργούς και να επιτρέψουν τις διαφημίσεις στο YouTube ή να δοκιμάσουν το YouTube Premium για μια εμπειρία χωρίς διαφημίσεις.

Για την ιστορία, εδώ και μήνες η Google έχει ξεκινήσει μια οργανωμένη προσπάθεια να περιορίσει τη χρήση των ad blockers στο YouTube, βάζοντας αρχικά στο στόχαστρο τα ad block plugins που μπορεί να προσθέσει κάποιος στο πρόγραμμα περιήγησής του. Περισσότερα για την προηγούμενη ενέργειά της μπορείτε να μάθετε πατώντας εδώ.