Ο πυρήνας της Γης έχει αρχίσει να περιστρέφεται πιο αργά!

Όπως επιβεβαιώνει νέα έρευνα
14 Ιουνίου 2024 18:02
Ο πυρήνας της Γης έχει αρχίσει να περιστρέφεται πιο αργά!

Σε μια πρωτοποριακή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) απέδειξαν ότι ο εσωτερικός πυρήνας της Γης επιβραδύνεται σε σχέση με την επιφάνεια του πλανήτη. Η ανακάλυψη αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο για μια επιστημονική συζήτηση που έχει ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες.

Η νέα αυτή έρευνα δείχνει ότι ο εσωτερικός πυρήνας της Γης, ο οποίος προηγουμένως θεωρούνταν ότι περιστρέφεται ταχύτερα από την επιφάνεια της Γης, άρχισε να επιβραδύνεται γύρω στο 2010!

Επικεφαλής της μελέτης είναι ο John Vidale, κοσμήτορας καθηγητής Γεωεπιστημών του USC. "Όταν είδα για πρώτη φορά τα σεισμογραφήματα που υπαινίσσονταν αυτή την αλλαγή, προβληματίστηκα", σημείωσε ο Vidale. "Ωστόσο, αφού εντόπισα πάνω από δύο δωδεκάδες παρατηρήσεις με το ίδιο μοτίβο, το συμπέρασμα ήταν ξεκάθαρο. Ο εσωτερικός πυρήνας είχε επιβραδυνθεί για πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες".

Η μελέτη αυτή ξεχωρίζει ως η πιο οριστική απόδειξη μέχρι σήμερα, παρά τις διαφορετικές θεωρίες της επιστημονικής κοινότητας. Η κίνηση του εσωτερικού πυρήνα της Γης περιγράφεται στη μελέτη ως οπισθοδρομική και επιβραδυνόμενη σε σχέση με την επιφάνεια της Γης. Αντί να περιστρέφεται ταχύτερα, ο εσωτερικός πυρήνας κινείται τώρα ελαφρώς πιο αργά από τον μανδύα. Η μετατόπιση αυτή είναι αξιοσημείωτη επειδή αποτελεί την πρώτη φορά εδώ και περίπου 40 χρόνια που παρατηρείται τέτοια επιβράδυνση.

Ο εσωτερικός πυρήνας της Γης, μια συμπαγής σφαίρα σιδήρου-νικελίου με μέγεθος περίπου όσο το φεγγάρι, βρίσκεται πάνω από 4.800 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Γης, καθιστώντας την άμεση παρατήρηση αδύνατη. Οι ερευνητές, λοιπόν, βασίζονται στα κύματα από τους σεισμούς για να μελετήσουν την κίνησή του.

Ο Vidale συνεργάστηκε και με τον Wei Wang από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών. Μαζί χρησιμοποίησαν κυματομορφές και δεδομένα από επαναλαμβανόμενους σεισμούς για να αναλύσουν τη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε γύρω από τα ‘South Sandwich Islands’ από το 1991 έως το 2023. Η έρευνά τους ενσωμάτωσε επίσης δεδομένα από ιστορικές πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από τη Σοβιετική Ένωση, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η επιβράδυνση του εσωτερικού πυρήνα της Γης αποδίδεται στη δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ του εξωτερικού πυρήνα από υγρό σίδηρο, ο οποίος δημιουργεί το μαγνητικό πεδίο της Γης, και των βαρυτικών δυνάμεων από τον βραχώδη μανδύα. Αν και οι άμεσες επιπτώσεις αυτής της αλλαγής για την επιφάνεια της Γης είναι ελάχιστες, μεταβάλλοντας ενδεχομένως τη διάρκεια μιας ημέρας κατά μόλις χιλιοστά του δευτερολέπτου, η ανακάλυψη ανοίγει νέους δρόμους για έρευνα.

Tags: