Τα κουνούπια τίγρης πίσω από την αύξηση κρουσμάτων δάγκειου πυρετού στην Ευρώπη

Τι ισχύει για την Ελλάδα;
12 Ιουνίου 2024 11:00
Τα κουνούπια τίγρης πίσω από την αύξηση κρουσμάτων δάγκειου πυρετού στην Ευρώπη

Επιστήμονες σύνδεσαν τα κουνούπια τίγρης τα οποία έχουν εισβάλει εδώ και χρόνια σε 13 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ασία, με την αύξηση των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού στη Γηραιά Ήπειρο. Το European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), δήλωσε πως η κλιματική αλλαγή δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση των κουνουπιών τίγρης.

Στην Γαλλία, ενώπιων των Ολυμπιακών που λάβουν χώρα τον Ιούλιο, οι Αρχές παρακολουθούν και παγιδεύουν τα έντομα. Το ECDC προειδοποιεί πως οι διεθνείς αφίξεις θα αυξήσουν περαιτέρω την εξάπλωση της ασθένειας. Συμβουλεύει τους ανθρώπους να απομακρύνουν τα στάσιμα νερά από τους κήπους ή τα μπαλκόνια τους και να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά και σίτες.

Εδώ και δύο δεκαετίες, τα κουνούπια τίγρης αποτελούν μία αυξανόμενη απειλή για την Ευρώπη. Το aedes albopictus όπως είναι η επιστημονική ονομασία του, θεωρείται ως το πιο χωροκατακτητικό είδος κουνουπιού στον κόσμο. Έχοντας ως βάση του τη νότια Ευρώπη, έχει ξεκινήσει να εξαπλώνεται βόρεια. Το είδος εξαπλώνει ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός, ο ιός Ζίκα, η νόσος Τσικουνγκούνια, ασθένειες τις οποίες συναντούσαμε παλαιότερα μόνο σε μέρη της Αφρικής, της νοτιοανατολικής Ασίας και της Νότιας Αμερικής.

Στην Κύπρο υπάρχει και το αφρικανικό κουνούπι aedes aegypti το οποίο μεταδίδει τον κίτρινο πυρετό και οι επιστήμονες ανησυχούν πως και αυτό το είδος θα εξαπλωθεί και σε άλλα σημεία της Ευρώπης.

Ο δάγκειος πυρετός ξεκινά με συμπτώματα γρίπης και σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να επιφέρει και το θάνατο. Οι τελευταίες οκτώ μαζικές περιπτώσεις μόλυνσης καταγράφηκαν σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία. Ο ιός του Δυτικού Νείλου ο οποίος μεταδίδεται επίσης από τα κουνούπια, πλέον είναι παρών σε περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Η Ευρώπη βλέπει ήδη πώς η κλιματική αλλαγή δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για χωροκατακτητικά κουνούπια να διαδοθούν σε νέες περιοχές και να μολύνουν ανθρώπους με ασθένειες.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο δάγκειος πυρετός είναι ενδημικός σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, με πάνω από 6 εκατομμύρια περιστατικά και 7.000 θανάτους το χρόνο. Οι περισσότερες περιπτώσεις εντοπίζονται στο Μπαγκλαντές, στην Μαλαισία, στην Ταϊλάνδη και στο Βιετνάμ.

Η Ελλάδα έχει να δει δάγκειο πυρετό από την επιδημία του 1927, που είχαν μολυνθεί εκατομμύρια άνθρωποι. Σύμφωνα με τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη, υπάρχει μεν μία μέτρια πιθανότητα να δούμε κάποιο κρούσμα στην Ελλάδα, αλλά δεν περιμένουμε να δούμε μία μαζική μετάδοση.