Η AI της Google μπορεί να μοντελοποιήσει DNA και RNA όλων των μορφών ζωής

Νέο μοντέλο που θα φέρει την επανάσταση
09 Μαΐου 2024 10:09
Η AI της Google μπορεί να μοντελοποιήσει DNA και RNA όλων των μορφών ζωής

Η AlphaFold είναι η τεχνητή νοημοσύνη της Google η οποία μπορεί να μοντελοποιήσει και κατ’ επέκταση να προβλέψει τη δομή των πρωτεϊνών. Τώρα, στην τρίτη έκδοσή της, μπορεί πλέον να μοντελοποιήσει “όλα τα μόρια της ζωής”. Η AlphaFold 3 δηλαδή μπορεί να μοντελοποιήσει DNA, RNA και μικρότερα μόρια όπως τα προσδέματα, βοηθώντας τους ερευνητές στην ιατρική, την ανάπτυξη φαρμάκων, την επιστήμη υλικών και πολλούς ακόμα τομείς.

Το νέο μοντέλο σημειώνει βελτίωση 50% στην ακρίβεια των προβλέψεων σε σχέση με παλαιότερα μοντέλα και θα είναι καίριο στην κατανόηση και τη μοντελοποίηση της βιολογίας. Διαθέτει μία βάση δεδομένων μοριακών δομών και οι ερευνητές θα μπορούν να εισάγουν μία λίστα μορίων που θέλουν να συνδυάσουν. Η AlphaFold 3 χρησιμοποιεί μία diffusion μέθοδο (όπως αυτή που χρησιμοποιούν οι AI για να παράγουν εικόνες) για να παράγει ένα 3D μοντέλο της νέας δομής.

Η πλατφόρμα AlphaFold Server της DeepMind θα γίνει διαθέσιμη δωρεάν στους ερευνητές, έτσι ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν την AlphaFold 3 για να παράγουν προβλέψεις βιομοριακών δομών, ανεξάρτητα από την πρόσβαση που έχουν σε υπολογιστική δύναμη.

Η Google τόνισε πως συνεργάζεται με την επιστημονική κοινότητα και τους νομοθέτες για υπεύθυνη ανάπτυξη του μοντέλου, ενώ για την ανάπτυξή του συνεργάστηκε με ειδικούς στους τομείς της βιοασφάλειας, της έρευνας και της βιομηχανίας, για να καταλάβει τους κινδύνους της AlphaFold 3 πριν την κυκλοφορία της. Ωστόσο προειδοποιεί πως η χρήση της δεν είναι χωρίς κινδύνους.

Τα AI μοντέλα μπορεί να βοηθήσουν επιτήδειους και σε συνδυασμό με άλλες τεχνολογίες, να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν παθογόνα και τοξίνες που μπορεί να είναι πιο μεταδιδόμενα ή επικίνδυνα.