Εντυπωσιακά νέα πλάσματα ανακαλύφθηκαν στο βυθό του ωκεανού (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Με...εξωγήινη εμφάνιση
08 Ιουνίου 2024 10:02
Εντυπωσιακά νέα πλάσματα ανακαλύφθηκαν στο βυθό του ωκεανού (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μία έρευνα του University of Gothenburg της Σουηδίας στη Ζώνη Clarion-Clipperton στο βυθό του Ειρηνικού ωκεανού μεταξύ Μεξικού και Χαβάης, αποκάλυψε ορισμένα πλάσματα τα οποία βλέπει για πρώτη φορά η ανθρωπότητα. Στο μόνιμο σκοτάδι της αβύσσου, ζουν πλάσματα τα οποία δεν έχουμε δει ξανά και αποτελεί απόδειξη του πόσα έχουμε να ανακαλύψουμε ακόμα για τους ωκεανούς μας.

Αυτές οι περιοχές του πλανήτη είναι οι λιγότερο εξερευνημένες. Υπολογίζεται πως μόλις ένα στα δέκα είδη που ζουν εκεί κάτω έχουν ανακαλυφθεί από επιστήμονες. Είναι από τις ελάχιστες δυνατότητες όπου οι ερευνητές που ασχολούνται με την ανακάλυψη νέων ειδών και οικοσυστημάτων, μπορούν να το κάνουν με τον ίδιο τρόπο που το κάνανε το 18ο αιώνα. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι. – Thomas Dahlgren

Το πλάσμα στην εικόνα εξωφύλλου ανήκει στα Ολοθούρια και στην οικογένεια Elpidiidae. Ονομάζεται unicumber και είναι διαφανές, με τα έντερά του να είναι ορατά. Η μακριά ουρά του μάλλον χρησιμοποιείται για να κολυμπά.

Το παραπάνω πλάσμα ονομάστηκε Barbie Sea Pig λόγω του ροζ χρώματος και των μικρών ποδιών του. Ανήκει στο γένος Amperima και κινείται στον πυθμένα πολύ αργά ψάχνοντας για θρεπτικά συστατικά. Τα πόδια του το κινούν αλλά βάζουν και την τροφή στο στόμα του.

Αυτά τα Ολοθούρια είναι τα μεγαλύτερα ζώα που βρήκαμε σε αυτήν την αποστολή. Λειτουργούν σαν σκούπα πατώματος στον ωκεανό και εξειδικεύονται στο να βρίσκουν θρεπτικά συστατικά τα οποία έχουν περάσει από αρκετά στομάχια σε μικρότερα βάθη, πριν καταλήξουν στον πυθμένα.

Αυτό το πλάσμα που μοιάζει με φίλτρο καφετιέρας, είναι ένα σφουγγάρι, το οποίο έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής ζώου στη Γη, η οποία φτάνει περίπου τα 15.000 χρόνια.

Όλα τα νέα πλάσματα ανακαλύφθηκαν από ρομποτικά υποβρύχια σε βάθη από 3.500 έως 5.500 μέτρα.

Τέλος, αυτή η θαλάσσια ανεμώνη, ανήκει στα Actiniaria και καθώς παρασύρεται από τα ρεύματα του πυθμένα, αρπάζει μικρούς οργανισμούς για να τραφεί.

Η έλλειψη τροφής αναγκάζει αυτά τα ζώα να ζουν μακριά το ένα από το άλλο, αλλά ο πλούτος των ειδών στην περιοχή είναι αναπάντεχα υψηλός. Βλέπουμε πολλές εξειδικευμένες προσαρμογές στα πλάσματα αυτών των περιοχών.

Πρέπει να μάθουμε περισσότερα για αυτό το περιβάλλον για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τα είδη που ζουν εδώ. Σήμερα, περίπου το 30% αυτών των θαλάσσιων περιοχών προστατεύονται και πρέπει να ξέρουμε αν κάνουμε αρκετά για να διασφαλίσουμε πως αυτά τα πλάσματα δε θα αφανιστούν.