Όλα τα είδη που αφανίστηκαν το 2023 (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Καταθλιπτικά τα αποτελέσματα
10 Ιουνίου 2024 11:40
Όλα τα είδη που αφανίστηκαν το 2023 (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Το 2023, Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν πως 21 επιπλέον είδη έχουν επίσημα αφανιστεί από τον πλανήτη. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται πτηνά, ψάρια, μύδια και θηλαστικά. Ξεχωριστά, η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) η οποία παρακολουθεί παγκοσμίως τους πληθυσμούς των ειδών, ανακοίνωσε πως το Java Stingaree έχει επισήμως αφανιστεί.

Η καταστροφή του περιβάλλοντος, η ρύπανση, η κλιματική αλλαγή, αλλά και είδη που εισβάλλουν σε νέα περιβάλλοντα, είναι οι υπεύθυνοι. Σήμερα, ο ρυθμός αφανισμού των ειδών είναι δέκα έως εκατό φορές μεγαλύτερος από τους αφανισμούς που συνέβησαν τα τελευταία 10 εκατομμύρια χρόνια σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Βιολόγοι και οικολόγοι παλεύουν για να γλιτώσουν πολλά είδη υπό εξαφάνιση, έχοντας σώσει μία ποικιλία ζώων και φυτών τις τελευταίες δεκαετίες, όπως ο φαλακρός αετός, ο αμερικανικός αλιγάτορας, η μεγάπτερη φάλαινα και ο γερανός.

Τα περισσότερα είδη πτηνών που αφανίστηκαν το 2023, ήταν ενδημικά στην Χαβάη και αποτελούνται από τα:

- Bachman’s warbler (once found in Florida, South Carolina)

- Bridled white-eye (Guam)

- Kauai akialoa (Hawaii)

- Kauai nukupuu (Hawaii)

- Kauaʻi ʻōʻō (Hawaii)

- Large Kauai thrush (Hawaii)

- Maui 'ākepa (Hawaii)

- Maui nukupuʻu (Hawaii)

- Molokai creeper (Hawaii)

- Po'ouli (Hawaii)

Τα είδη που κατοικούν σε νησιά είναι πιο ευάλωτα στον αφανισμό, αφού δεν υπάρχουν πουθενά αλλού. Τα πτηνά στη Χαβάη έχουν αποδεκατιστεί από την κλιματική αλλαγή, αρρώστιες και μη ενδημικούς θηρευτές.

Τα κουνούπια σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, αποτελούν μία υπαρξιακή απειλή για τα πτηνά στη Χαβάη. Μολύνουν τα πτηνά με ελονοσία των πτηνών. Υπάρχει μια μεγάλη προσπάθεια των οικολόγων και χρειαζόμαστε κάθε βοήθεια. Πολύ απλά, δεν έχει απομείνει χρόνος στο ρολόι. – Sea McKeon, βιολόγος

Τα μύδια είναι τα φίλτρα της θάλασσας, απομακρύνοντας επικίνδυνες τοξίνες, ενώ παρέχουν τροφή και καταφύγιο σε πολλά είδη. Το 2023 αφανίστηκαν τα παρακάτω είδη:

- Flat pigtoe (Alabama, Mississippi)

- Southern acornshell (Alabama, Georgia, Tennessee)

- Stirrupshell (Alabama, Mississippi)

- Upland combshell (Alabama, Georgia, Tennessee)

- Green-blossom pearly mussel (Tennessee, Virginia)

- Tubercled-blossom pearly mussel (Alabama, Illinois, Kentucky, Tennessee, Michigan, Ohio, West Virginia)

- Turgid-blossom pearly mussel (Alabama, Arkansas, Tennessee)

- Yellow-blossom pearly mussel (Alabama, Tennessee)

Τα ψάρια που αφανίστηκαν είναι τα εξής:

- San Marcos gambusia (Texas)

- Scioto madtom (Ohio)

- Java Stingaree (Indonesia)

Στην κατηγορία των θηλαστικών, αφανίστηκε το Little Mariana (Pteropus mariannus) από το Γκουάμ. Πρόκειται για μία μικρή νυχτερίδα φρούτων η οποία είναι γνωστή και ως η “ιπτάμενη αλεπού του Γκουάμ” και τρεφόταν με φρούτα και λουλούδια.