Το πιο μοναχικό δέντρο του κόσμου κινδυνεύει με αφανισμό

Υπάρχει από την εποχή των δεινοσαύρων
29 Μαΐου 2024 09:42
Το πιο μοναχικό δέντρο του κόσμου κινδυνεύει με αφανισμό

Στα δάση της Νότιας Αφρικής υπάρχει το μόνο γνωστό δείγμα δέντρου του είδους Encephalartos woodii. Αυτό το αρχαίο φυτό υπάρχει από την εποχή των δεινοσαύρων και θεωρείται πως είναι ένας από τους πιο απειλούμενους με εξαφάνιση οργανισμούς στον πλανήτη, καθώς όλα τα υπάρχοντα μέλη του είναι αρσενικοί κλώνοι αυτού του φυτού στη Νότια Αφρική και δεν μπορούν να αναπαραχθούν φυσικά.

Τώρα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Southampton, χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη και drones για να σαρώσουν χιλιάδες εκτάρια δάσους, προς αναζήτηση ενός θηλυκού.

Ελπίζω πως υπάρχει κάποιο θηλυκό εκεί έξω, εξάλλου θα έπρεπε να υπήρξε κάποια στιγμή. Θα ήταν εκπληκτικό αν φέρναμε πίσω στη ζωή αυτό το φυτό που είναι τόσο κοντά στον αφανισμό, μέσω φυσικής αναπαραγωγής. – Dr. Laura Cinti

Το μοναδικό γνωστό E. woodii ανακαλύφθηκε στο δάσος Ngoye το 1895. Με μόλις ένα αρσενικό να έχει ανακαλυφθεί, όλα τα αναπαραγόμενα δείγματα έκτοτε ήταν αρσενικοί κλώνοι και έτσι το φυτό δεν μπορεί να αναπαραχθεί.

Οι εικόνες του δάσους από το drone αναλύονται από την AI. Έως τώρα έχει καλυφθεί μόλις το 2% της περιοχής των 10.000 εκταρίων που ερευνάται.

Με την AI, χρησιμοποιούμε έναν αλγόριθμο αναγνώρισης εικόνων για να αναγνωρίσουμε τα φυτά από το σχήμα τους. Παράγαμε εικόνες φυτών και τα τοποθετήσαμε σε διάφορα περιβάλλοντα για να εκπαιδεύσουν το μοντέλο να τα αναγνωρίζει.

Οι ελπίδες των επιστημόνων εναπόκεινται στο γεγονός πως το συγκεκριμένο δάσος δεν έχει εξερευνηθεί ποτέ πλήρως για να διαπιστωθεί αν όντως υπάρχει κάποιο θηλυκό. Το είδος αναπαράγεται τεχνητά τα τελευταία χρόνια και βρίσκεται προς επίδειξη στο Royal Botanical Gardens του Ηνωμένου Βασιλείου με την ένδειξη “το πιο μοναχικό φυτού του κόσμου”.