Οι απεργίες στην Κορέα είναι διαφορετικές - Δείτε εικόνες από την πρώτη απεργία εργαζομένων της Samsung

Άγνωστος ο αριθμός αυτών που συμμετείχαν
07 Ιουνίου 2024 10:58
Οι απεργίες στην Κορέα είναι διαφορετικές - Δείτε εικόνες από την πρώτη απεργία εργαζομένων της Samsung

Οι εργαζόμενοι της Samsung έκαναν πράξη την απειλή τους για απεργία ζητώντας καλύτερους μισθούς, ωστόσο οι απεργίες στην Νότια Κορέα φαίνεται πως είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα.

Το National Samsung Electronics Union (NSEU) το οποίο την οργάνωσε, είναι και το μεγαλύτερο σωματείο εργαζομένων στην εταιρία και μετράει 28.000 μέλη, το 1/5 δηλαδή του εργατικού δυναμικού της Samsung. Παρόλα αυτά, έξω από τα γραφεία της Samsung εμφανίστηκαν 7 άτομα με πλακάτ. Αυτό δε σημαίνει πως η απεργία δεν είχε συμμετοχή, αφού πολλοί εργαζόμενοι χρησιμοποίησαν την κανονική τους άδεια για να απέχουν απλά από την εργασία τους για μία μέρα. Το NSEU όμως δεν αποκάλυψε τον αριθμό αυτών που συμμετείχαν στην απεργία.

Ο σκοπός της σημερινής απεργίας είναι να έχουμε ουσιώδεις συζητήσεις με τη διοίκηση. - NSEU

Η Samsung τόνισε πως η απεργία δεν επηρέασε την παραγωγή ή τη δραστηριότητα της εταιρίας. Πραγματοποιήθηκε μία μέρα μετά από εθνική αργία και σύμφωνα με τη Samsung, υπήρχαν λιγότεροι υπάλληλοι που έλειπαν με άδεια από ότι την αντίστοιχη μέρα πέρυσι.

Η απεργία φαίνεται να αφορούσε περισσότερο εργαζομένους από τα κεντρικά γραφεία της Samsung στη Σεούλ και όχι άτομα της παραγωγής στα εργοστάσιά της.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Samsung Electronics αποφάσισε να αυξήσει τους μισθούς αυτής της χρονιάς κατά 5.1%. Αυτό φαίνεται πως δεν ικανοποίησε τα σωματεία, τα οποία ζητούν δεσμεύσεις για βελτιώσεις του συστήματος bonus βάσει επιδόσεων και μία επιπλέον ημέρα άδειας το χρόνο.

Η Νότια Κορέα έχει μία αυστηρή εργασιακή νοοτροπία και όπως δείχνουν τα δεδομένα του Υπουργείου Εργασίας, η συμμετοχή σε σωματεία εργαζομένων κυμαίνεται στο 10% από το 2004 έως σήμερα. Οι νεότεροι εργαζόμενοι φαίνεται να πιστεύουν πως τα σωματεία μπορούν να δημιουργήσουν ένα πιο δίκαιο περιβάλλον εργασίας, ωστόσο οι παλαιότερες γενιές νιώθουν πως τα σωματεία διαταράσσουν την παραγωγικότητα.