Μία τρύπα στον Άρη έχει προβληματίσει τους επιστήμονες

Άγνωστο το βάθος της
30 Μαΐου 2024 10:37
Μία τρύπα στον Άρη έχει προβληματίσει τους επιστήμονες

Η HiRISE κάμερα του Mars Reconnaissance Orbiter της NASA κατέγραψε μία εικόνα η οποία έχει προβληματίσει τους επιστήμονες. Η τρύπα που απεικονίζεται έχει μόλις μερικά μέτρα διάμετρο, αλλά δε γνωρίζουμε πόσο βαθιά είναι. Βρίσκεται στην περιοχή Arsia Mons του Άρη, στην οποία βρίσκεται ένα από τα τρία ανενεργά ηφαίστεια της ευρύτερης περιοχής Tharsis Montes.

H ευρύτερη αυτή περιοχή είναι μία γιγαντιαία ηφαιστειακή πεδιάδα χιλιάδων χιλιομέτρων. Το μέσο όρος υψομέτρου είναι 10 χιλιόμετρα πάνω από το μέσο όρο υψομέτρου του υπόλοιπου εδάφους του Άρη. Η περιοχή ήταν ηφαιστειακά ενεργή στο παρελθόν και πολλές από τις τρύπες που υπάρχουν μπορεί να προήλθαν από την κατάρρευση της οροφής των υπόγειων τούνελ λάβας. Ωστόσο αυτό δεν είναι βέβαιο, αφού φωτογραφίες που φωτίζονται τα τοιχώματα υποδεικνύουν πως δεν υπάρχει τούνελ ή σπηλιά.

Τέτοιου είδους κρατήρες συναντάμε και στα ηφαίστεια της Χαβάης και είναι το αποτέλεσμα κατάρρευσης του υπεδάφους σε πολύ μεγαλύτερα βάθη. Καθώς τα ηφαίστεια εκρήγνυνται, δημιουργούν ρωγμές οι οποίες κινούνται σταδιακά προς την επιφάνεια, με τους βράχους από πάνω τους να αρχίζουν να πέφτουν μέσα τους. Στο τέλος, ο κρατήρας φτάνει στην επιφάνεια και η οροφή καταρρέει. Στη Γη τα φυτά θα καλύψουν τον κρατήρα, στον Άρη όμως θα μείνει όπως είναι.

Σε κάθε περίπτωση, για να μάθουμε περισσότερα για αυτούς τους κρατήρες θα χρειαστούν ρομποτικές αποστολές στον Άρη, καθώς κάποια μέρα αυτά τα τούνελ λάβας μπορεί να προσφέρουν προστασία και στέγη για τους αστροναύτες.