AI: Μεγάλο το hype αλλά μικρή η χρήση

Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα;
29 Μαΐου 2024 10:14
AI: Μεγάλο το hype αλλά μικρή η χρήση

Όλοι μιλάνε για την τεχνητή νοημοσύνη αλλά πολύ λίγοι τη χρησιμοποιούν συχνά. Αυτό αποκαλύπτει νέα έρευνα με δείγμα 12.000 ανθρώπων σε έξι χώρες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα, μόλις το 2% των συμμετεχόντων δήλωσαν πως χρησιμοποιούν AI εργαλεία σε καθημερινή βάση.

Οι νεαρές ηλικίες είναι αυτές που χρησιμοποιούν συχνότερα την AI, με την ομάδα 18-24 ετών να έχουν τα πρωτεία.

Υπάρχει μία αναντιστοιχία μεταξύ του “hype” γύρω από την AI και του ενδιαφέροντος του κοινού για αυτήν. – Dr. Richard Fletcher

Η έρευνα συμπεριέλαβε AI εργαλεία όπως το ChatGPT, το CoPilot και το Gemini, αποκαλύπτοντας πως παρά τα χρήματα και την προσοχή που λαμβάνει η AI, δεν έχει γίνει ακόμα μέρος της καθημερινής χρήσης του internet από το κοινό.

Μεγάλες μερίδες του κοινού δεν ενδιαφέρονται για την παραγωγική AI και το 30% των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο είπαν πως δεν έχουν ακούσει για κανένα από τα πιο γνωστά προϊόντα, όπως το ChatGPT.

Η έρευνα έδειξε πως η πλειοψηφία αναμένει πως η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στην κοινωνία μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, κυρίως μέσω των τομέων των ειδήσεων, των media και της επιστήμης. Οι περισσότεροι πιστεύουν πως η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα κάνει καλύτερες τις δικές τους ζωές, ωστόσο όταν ρωτήθηκαν αν η AI θα κάνει καλύτερη ή χειρότερη την κοινωνία στο σύνολό της, η πλειοψηφία ήταν απαισιόδοξη.

Οι ελπίδες και οι φόβοι των ανθρώπων για την παραγωγική AI εξαρτώνται από τον τομέα. Γενικά είναι αισιόδοξοι για τη χρήση της στην επιστήμη και την υγεία, αλλά ανησυχούν για τη χρήση της στη δημοσιογραφία και την ασφάλεια της εργασίας τους.