Windows 11: Καταργούνται τρεις προ-εγκατεστημένες εφαρμογές της Microsoft

Με τη νέα έκδοση 24H2
27 Μαΐου 2024 13:48
Windows 11: Καταργούνται τρεις προ-εγκατεστημένες εφαρμογές της Microsoft

Μέσα από ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο επίσημο blog του Insider προγράμματος των Windows 11, η Microsoft επιβεβαίωσε ότι με την κυκλοφορία της 24H2 έκδοσης πρόκειται να καταργηθούν από το λειτουργικό σύστημα τρεις προ-εγκατεστημένες εφαρμογές της.

Οι εφαρμογές αυτές είναι η Cortana, το WordPad και το Tips, με την επίσημη ανακοίνωση να αναφέρει:

«Λάβετε υπόψη ότι η Cortana, το Tips και το WordPad καταργούνται μετά την αναβάθμιση στα  Windows 11, έκδοση 24H2. Αυτές οι εφαρμογές έχουν αποσυρθεί.»

Για την ιστορία, η Microsoft είχε ξεκινήσει την απόσυρση της Cortana πέρυσι τον Οκτώβριο. Η ψηφιακή βοηθός είχε πάψει εδώ και καιρό να λειτουργεί, αλλά για κάποιο λόγο η εφαρμογή της παρέμενε μέρος του λειτουργικού συστήματος. Από την άλλη, το WordPad είναι μια ιστορική εφαρμογή επεξεργασίας κειμένου που υπήρχε ως ενδιάμεση λύση στο λειτουργικό σύστημα εδώ και 28 ολόκληρα χρόνια. Η Microsoft είχε ανακοινώσει πως το Wordpad πρόκειται να αφαιρεθεί από τον Σεπτέμβριο.

Για την ιστορία, το WordPad αρχικά σχεδιάστηκε ως συμπληρωματικός επεξεργαστής κειμένου και οι χρήστες το γνωρίζουν από την εποχή των Windows 95. Στόχος ήταν να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ του πιο λιτού Notepad, που προοριζόταν για επεξεργασία απλού κειμένου και configuration αρχείων, και του Word που διαθέτει αμέτρητα προηγμένα χαρακτηριστικά. Το WordPad έχει δυνατότητες δημιουργίας στυλιζαρισμένου κειμένου, πολλαπλές γραμματοσειρές και εργαλεία εισαγωγής εικόνων. Παρόλα αυτά ήταν και είναι αρκετά περιορισμένο, ώστε να ωθήσει τους χρήστες προς την premium λύση της εταιρίας, το Word.

Τέλος, το Tips ήταν μια από τις εφαρμογές των Windows που χρησημοποιούνταν από ελάχιστους χρήστες και έτσι η εταιρία αποφάσισε να την αποσύρει.

Να σημειωθεί πως τα Windows 11 24H2 είναι πλέον διαθέσιμα για όλα τα μέλη του Windows Insider προγράμματος και πρόκειται να παραμείνουν σε αυτό το τελικό στάδιο δοκιμών για μερικούς μήνες, πριν την γενική τους κυκλοφορία αργότερα μέσα στο 2024.