Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση καφέ έχει ένα αναπάντεχο όφελος για την υγεία!

Με τεράστιο στατιστικό δείγμα
25 Μαΐου 2024 10:43
Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση καφέ έχει ένα αναπάντεχο όφελος για την υγεία!

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον. Συγκεκριμένα, μια διεθνής ερευνητική ομάδα εξέτασε στοιχεία από 184.024 άτομα για ένα μέσο διάστημα 13 ετών. Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα λοιπόν, ανακάλυψαν ότι τα άτομα που έπιναν καφέ είχαν λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με Πάρκινσον σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα των μεταβολιτών της καφεΐνης στο αίμα, συγκεκριμένα της παραξανθίνης και της θεοφυλλίνης. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι υπάρχει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ αυτών των μεταβολιτών και του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον. Σύμφωνα με τη δημοσιευμένη μελέτη, η έρευνα αυτή είναι από τις μεγαλύτερες του είδους της, με δεδομένα παρακολούθησης άνω των δύο δεκαετιών.

Η μελέτη υπογράμμισε ότι το κορυφαίο 25% των καταναλωτών καφέ είχε 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξει τη νόσο του Πάρκινσον σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ. Σε όλους τους καταναλωτές καφέ βέβαια, η μείωση του κινδύνου κυμαινόταν από 5 έως 63%, ανάλογα με τη χώρα. Τα ευρήματα αυτά ίσχυαν ακόμη και μετά την προσαρμογή για παράγοντες όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, αν και η αιτιώδης συνάφεια δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί οριστικά.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι νευροπροστατευτικές επιδράσεις της καφεΐνης, ενδεχομένως μέσω της διατήρησης των επιπέδων ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, θα μπορούσαν να εξηγήσουν τον χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης Πάρκινσον. Να σημειωθεί πως η νόσος Πάρκινσον χαρακτηρίζεται από μείωση της ντοπαμίνης λόγω απώλειας νευρικών κυττάρων στο τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται ‘substantia nigra’.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο αναγνωρισμένο επιστημονικό περιοδικό Neurology στις 23 Απριλίου του 2024, με τίτλο ‘Association of Coffee Consumption and Prediagnostic Caffeine Metabolites With Incident Parkinson Disease in a Population-Based Cohort’. Μπορείτε να τη βρείτε πατώντας εδώ.

Tags: