Παρά πολύ καλά νέα για την τρύπα του όζοντος στην ατμόσφαιρα

Σύμφωνα με νέα μελέτη
15 Ιουνίου 2024 10:03
Παρά πολύ καλά νέα για την τρύπα του όζοντος στην ατμόσφαιρα

Σε ένα πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό επίτευγμα, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι τα επίπεδα των αερίων που καταστρέφουν το όζον στην ατμόσφαιρα μειώνονται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν! Η πρόοδος αυτή χαρακτηρίστηκε ως "τεράστια παγκόσμια επιτυχία" από τους επιστήμονες και αποδίδεται στις διεθνείς προσπάθειες με επικεφαλής το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, μια συμφωνία που υπογράφηκε το 1987 για τη σταδιακή κατάργηση των επιβλαβών για το στρώμα του όζοντος ουσιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται κυρίως στην ψύξη, τον κλιματισμό και τα σπρέι αεροζόλ.

Αναλυτικότερα, μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις υδροχλωροφθορανθράκων (HCFC), αερίων διαβόητων για τη δημιουργία κενών στο στρώμα του όζοντος, έφθασαν στο ανώτατο σημείο τους το 2021, πέντε ολόκληρα χρόνια νωρίτερα από τις προηγούμενες προβλέψεις. Σύμφωνα με τον Luke Western από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, κύριο συγγραφέα της μελέτης, η μείωση αυτή υποδηλώνει ότι "τα πράγματα βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση" όσον αφορά τις προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος.

Η αποτελεσματικότητα του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ υπογραμμίζεται από την πλήρη κατάργηση των πιο επιβλαβών χλωροφθορανθράκων (CFC) έως το 2010. Οι HCFC, οι οποίοι αντικατέστησαν προσωρινά τους CFC, αναμένεται με τη σειρά τους να εξαλειφθούν πλήρως έως το 2040. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Climate Change, χρησιμοποίησε δεδομένα από το Advanced Global Atmospheric Gases Experiment και την Εθνική Υπηρεσία Ατμόσφαιρας και Ωκεανών των ΗΠΑ για την παρακολούθηση των ατμοσφαιρικών επιπέδων αυτών των ρύπων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η πολύ θετική εξέλιξη δεν ωφελεί μόνο το στρώμα του όζοντος, το οποίο προστατεύει τη ζωή στη Γη από τις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες, αλλά βοηθά επίσης και στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς τόσο οι CFC όσο και οι HCFC είναι ισχυρά αέρια του θερμοκηπίου. Παρά τη θετική κατεύθυνση βέβαια, το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι μπορεί να χρειαστούν έως και τέσσερις δεκαετίες ακόμα για να επανέλθει πλήρως το στρώμα του όζοντος στην κατάσταση που επικρατούσε πριν από τη δεκαετία του 1980.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 11 Ιουνίου, με τίτλο ‘A decrease in radiative forcing and equivalent effective chlorine from hydrochlorofluorocarbons’. Μπορείτε να τη βρείτε πατώντας εδώ.

Tags: