Τα κοράκια μπορούν να μετρήσουν φωναχτά

Έχουν τις αριθμητικές ικανότητες ενός νηπίου
25 Μαΐου 2024 10:21
Τα κοράκια μπορούν να μετρήσουν φωναχτά

Είναι γνωστό πως τα κοράκια είναι εξαιρετικά έξυπνα, αλλά τώρα μία νέα έρευνα αποκάλυψε πως μπορούν να μετρήσουν φωναχτά, παράγοντας συγκεκριμένο αριθμό ήχων ως απάντηση σε οπτικά ή ακουστικά ερεθίσματα.

Η παραγωγή συγκεκριμένου αριθμού ήχων με κάποιο σκοπό, απαιτεί περίπλοκο συνδυασμό αριθμητικών ικανοτήτων και ελέγχου της φωνής. Το αν αυτή η ικανότητα υπάρχει σε ζώα πέρα από τον άνθρωπο παραμένει άγνωστο. Στην έρευνα δείχνουμε πως τα κοράκια μπορούν να παράγουν ήχους αρίθμησης από το ένα έως το τέσσερα, ως απάντηση σε στοιχεία που συνδέονται με αριθμητικές αξίες.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν κοράκια του είδους Corvus corone, τα οποία εκπαίδευσαν να παράγουν ήχους για διαφορετικά νούμερα από το ένα έως το τέσσερα, μόλις έβλεπαν ή άκουγαν το αντίστοιχο στοιχείο. Μόλις παρήγαγαν τον απαιτούμενο αριθμό ήχων, τα κοράκια έπρεπε να τσιμπήσουν με το ράμφος τους ένα στόχο για να υποδείξουν πως τελείωσαν το μέτρημα. Και τα τρία κοράκια του πειράματος τα κατάφεραν.

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως τα κοράκια μπορούν να παράγουν ήχους βάσει οδηγιών. Αυτή η ικανότητα είναι παρόμοια με τις αριθμητικές ικανότητες των νηπίων, πριν ακόμα καταλάβουν τις λέξεις των αριθμών και αυτό μπορεί να αποτελεί έναν εξελικτικό προάγγελο της πραγματικής αρίθμησης, όπου οι αριθμοί είναι μέρος ενός συνδυαστικού συστήματος συμβόλων.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Science.