H Apple εξηγεί πως γίνεται να επανήλθαν διαγραμμένες φωτογραφίες στα iPhone με το iOS 17.5

Δίνει επιτέλους εξηγήσεις
24 Μαΐου 2024 18:51
H Apple εξηγεί πως γίνεται να επανήλθαν διαγραμμένες φωτογραφίες στα iPhone με το iOS 17.5

Πρώτο θέμα συζήτησης έγινε πρόσφατα ένα σοβαρό πρόβλημα που προκάλεσε το iOS 17.5 σε κατόχους iPhone και iPad, επαναφέροντας στις συσκευές τους φωτογραφίες που είχαν διαγραφεί ακόμη και χρόνια πριν! Προφανώς αυτό άγχωσε πολλούς για το αν η Apple κρατάει τα αρχεία που οι χρήστες διαγράφουν, ενώ ένας χρήστης του Reddit πανικόβαλε πολλούς, λέγοντας πως αρχεία που είχε διαγράψει άρχισαν να εμφανίζονται στο iPad που είχε πουλήσει σε έναν φίλο του!

Η Apple έσπευσε να κυκλοφορήσει το iOS 17.5.1 νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για να διορθώσει το πρόβλημα, τονίζοντας ότι προκαλούνταν από «βλάβη της βάσης δεδομένων». Τι σημαίνει όμως αυτό;

Ο αμερικανικός κολοσσός ήρθε επιτέλους να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αποκαλύπτοντας περισσότερες πληροφορίες στο μέσο 9to5mac.

Αποθηκεύει η Apple στο cloud τα διαγραμμένα αρχεία των χρηστών;

Η απάντηση είναι όχι. Η απορία αυτή δημιουργήθηκε εύλογα βέβαια σε πολλούς, αφού υπήρξαν περιπτώσεις που χρήστες είδαν ξανά στο κινητό τους ακόμη και φωτογραφίες από το 2010! Ελάχιστοι όμως είναι αυτοί που δεν έχουν αλλάξει smartphone τα τελευταία 14 χρόνια και έτσι το μυαλό όλων πήγε στο iCloud.

Μιλώντας στο μέσο, η Apple ξεκαθάρισε πως το iCloud Photos δεν ευθύνεται για το πρόβλημα. Αντ' αυτού, προκαλείται από κατεστραμμένες καταχωρίσεις στη βάση δεδομένων που υπήρχαν στο ίδιο το σύστημα αρχείων της συσκευής, τοπικά, όχι στο cloud.

Σύμφωνα πάντα με την Apple, οι φωτογραφίες που δεν διαγράφηκαν πλήρως από τη συσκευή κάποιου χρήστη δεν συγχρονίστηκαν στο iCloud Photos. Τα αρχεία αυτά βρίσκονταν μόνο στην ίδια τη συσκευή. Ωστόσο, τα προβληματικά αυτά αρχεία θα μπορούσαν να είχαν μεταφερθεί από μια παλιότερη συσκευή σε κάποια νέα κατά την αποκατάσταση από ένα αντίγραφο ασφαλείας, την εκτέλεση μεταφοράς από συσκευή σε συσκευή ή κατά την αποκατάσταση από ένα αντίγραφο ασφαλείας στο iCloud. Το θέμα όμως δεν έχει να κάνει με τη χρήση του iCloud Photos.

Μπορούν διαγραμμένα αρχεία να εμφανιστούν σε συσκευές που έχουν πουληθεί;

Η απάντηση είναι όχι. Η Apple ξεκαθάρισε πως δεν ισχύει αυτό που ισχυριζόταν ο χρήστης του Reddit, ο οποίος πλέον έχει διαγράψει και τη δημοσίευσή του.

Η εταιρία τόνισε ότι μετά την πλήρη διαγραφή μιας συσκευής με τα παρακάτω βήματα, όλα τα αρχεία και το περιεχόμενο διαγράφονται οριστικά και δε γίνεται να εμφανιστούν εκ νέου.

  • Ανοίξτε τις «Ρυθμίσεις»
  • Επιλέξτε «Γενικά»
  • Επιλέξτε «Μεταφορά ή Επαναφορά»
  • Επιλέξτε «Διαγραφή όλου του περιεχομένου και των ρυθμίσεων».

Γενικότερα, η Apple τόνισε επανειλημμένα ότι το πρόβλημα με τις διαγραμμένες φωτογραφίες ήταν εξαιρετικά σπάνιο και αφορούσε έναν μικρό αριθμό χρηστών και έναν μικρό αριθμό φωτογραφιών. Η εταιρεία έκλεισε διαβεβαιώνοντας τους χρήστες ότι δεν είχε και δεν έχει πρόσβαση στις φωτογραφίες ή τα βίντεο τους.

Tags: