H Google αποκάλυψε πότε να περιμένουμε μια ιστορική αλλαγή στο iOS των iPhone

Έπειτα από χρόνια πίεσης
29 Μαρτίου 2024 20:51
H Google αποκάλυψε πότε να περιμένουμε μια ιστορική αλλαγή στο iOS των iPhone

Όπως σας ενημερώσαμε πρόσφατα, εξαιτίας του DMA νομοσχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Apple τελικά «λύγισε» και ανακοίνωσε πως θα κάνει μια αλλαγή που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιστορική:

Η Apple θα υιοθετήσει το σύστημα RCS (Rich Communication System) ως το πρότυπο ανταλλαγής μηνυμάτων, κάτι που σημαίνει ότι θα τελειώσουν τα πράσινα μηνύματα κάθε φορά που ένας χρήστης iPhone συνομιλούσε στο iMessage με κάποιον άλλον σε Android κινητό. Πρόκειται για μια ιδιαιτερότητα που είχε περάσει μέχρι και στην ποπ κουλτούρα, όπως για παράδειγμα μέσα από ένα τραγούδι του πασίγνωστου ράπερ Drake.

Τώρα περισσότερα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα αυτής της αλλαγής ήρθε να αποκαλύψει -παραδόξως- η Google. Συγκεκριμένα, ο tech κολοσσός που είχε προκαλέσει πολλές φορές δημόσια την Apple για την στάση της πάνω στο εν λόγω θέμα, ανέφερε στιγμιαία στην επίσημη ιστοσελίδα του Google Messages app, πότε θα έρθει το RCS στα iPhone. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Google, λοιπόν, τα iPhone θα στέλνουν και θα λαμβάνουν RCS μηνύματα αυτό το φθινόπωρο.

Αυτό το χρονοδιάγραμμα πρακτικά επιβεβαιώνει πως το RCS θα έρθει μαζί με το iOS 18 που αναμένεται να γίνει διαθέσιμο ταυτόχρονα με τα νέα iPhone μοντέλα -πιθανότατα- το Σεπτέμβριο. Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα στιγμιότυπο από την ενότητα που εμφανίστηκε προσωρινά στην ιστοσελίδα της Google:

Για την ιστορία, χάρη στο RCS πρότυπο η αλληλεπίδραση των Android και iPhone χρηστών θα είναι σχεδόν ίδια με αυτή στο iMessage, προσφέροντας ειδοποιήσεις παράδοσης (το "διαβάστηκε στις"), ένδειξη ότι πληκτρολογεί ο χρήστης, υψηλής ποιότητας βίντεο και φωτογραφίες και πολλά ακόμη. Στην υλοποίηση του RCS από την Apple θα προστεθεί και η δυνατότητα κοινοποίησης της τοποθεσίας.

Τι είναι το RCS και η προηγούμενη κόντρα μεταξύ της Apple και της Google:

Το RCS σημαίνει Rich Communication Services και είναι ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας μεταξύ των φορέων κινητής τηλεφωνίας, αλλά και μεταξύ τηλεφώνων και φορέα. Ο στόχος του είναι να αντικαταστήσει τα SMS μηνύματα, αφού υπόσχεται ένα σύστημα μηνυμάτων κειμένου που είναι πιο πλούσιο, παρέχει αναζήτηση στον τηλεφωνικό κατάλογο (για τον εντοπισμό υπηρεσιών) και μπορεί να περιλαμβάνει multimedia.

Το πρόβλημα με την Apple και τη Google εντοπιζόταν στο ότι η Apple δεν ήθελε με τίποτα βα υποστηρίξει το RCS στις συσκευές της και αντ' αυτού χρησιμοποιεί ακόμη και τώρα τη δική της ιδιόκτητη τεχνολογία iMessage που είναι συμβατή μόνο με τις συσκευές της ίδιας της Apple. Αυτό σημαίνει ότι όταν μιλάτε με μηνύματα με κάποιον που έχει Android τηλέφωνο χρησιμοποιώντας iPhone, βλέπετε πράσινες φυσαλίδες μηνυμάτων αντί για μπλε και δεν μπορείτε να απολαύσετε τα χαρακτηριστικά του RCS, όπως φωτογραφίες και βίντεο υψηλής ποιότητας, ομαδικές συνομιλίες, αποδείξεις ανάγνωσης και κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο.

Η Google πίεζε κυριολεκτικά εδώ και χρόνια την Apple να υιοθετήσει το RCS, λέγοντας ότι θα ωφελήσει όλους όσους στέλνουν μηνύματα σε διαφορετικές πλατφόρμες. Η ίδια της έχει εφαρμόσει το RCS στην εφαρμογή Android Messages και έχει συνεργαστεί με τη Samsung και τους μεγαλύτερους παρόχους για να το καταστήσει την προεπιλεγμένη πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων για τα Android τηλέφωνα. Η Google έχει επίσης προσθέσει υποστήριξη για κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο για όλες τις συνομιλίες στη δική της εφαρμογή που βασίζεται στο RCS.