Leap Day: Γιατί λένε έτσι την 29η Φεβρουαρίου του 2024;

Το φαινόμενο που συμβαίνει μια φορά στα τέσσερα χρόνια
29 Φεβρουαρίου 2024 16:26
Leap Day: Γιατί λένε έτσι την 29η Φεβρουαρίου του 2024;

Γιατί η 29η Φεβρουαρίου θεωρείται μια τόσο ξεχωριστή μέρα; Θα έχετε παρατηρήσει σήμερα ότι το ημερολόγιο δεν γράφει 28 Φεβρουαρίου ή 1 Μαρτίου αλλά 29 Φεβρουαρίου και αυτό γιατί το 2024 είναι δίσεκτο έκτος και έτσι ο "κουτσοφλέβαρος" όπως τον αποκαλούμε έχει μια μέρα παραπάνω, κάτι που συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια. Δίσεκτο έτος ονομάζεται όταν προστίθεται μία παραπάνω μέρα στο ημερολόγιο.

Η Google τιμά άλλωστε σήμερα την σημερινή παραπάνω ημέρα του Φεβρουαρίου κάνοντας ειδικό αφιέρωμα στο Google Doodle με την Leap Day, όπως ονομάζεται η 29η Φεβρουαρίου στα αγγλικά. Στο εξωτερικό η Leap Day γιορτάζεται, γιατί όσοι έχουν γεννηθεί στις 29 Φεβρουαρίου γιορτάζουν τα γενέθλιά τους κανονικά, κάτι που το κάνουν κάθε τέσσερα χρόνια. Επίσης οι επιχειρήσεις έχουν μια παραπάνω ημέρα στον μήνα για να αυξήσουν τον τζίρο τους και συνηθίζουν να κάνουν Leap Day προσφορές. 

To ειδικό Google Doodle για την Leap Day

Από την ιδιαιτερότητα της ημέρας δεν μπορούσε να λείπει η μηχανή αναζήτησςη της Google για αυτό και δημιούργησε ένα Doodle στο οποίο απεικονίζεται ένα βατραχάκι που κάεται πάνω σε ένα νούφαρο με τον αριθμό 29, ενώ ανάμεσά του έχει το 28 και το 1 συμβολίζοντας την παραπάνω ημέρα του 2024.

Οι προκαταλήψεις με το δίσεκτο έτος

Δίσεκτο ονομάζεται το έτος που αριθμεί 366 ημέρες, αντί των 365 που έχουν όλες οι υπόλοιπες χρονιάς. Το γεγονός, αυτό πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια, προκειμένου να διορθωθούν οι ατέλειες του πολιτικού ημερολογίου σε σχέση με το αστρονομικό, προσθέτοντας ένα 24ωρο.

Σε περίπτωση που δεν κάναμε αυτή την ημερολογιακή διόρθωση, τότε θα καταλήγαμε να είχαμε τον Ιανουάριο καλοκαίρι και τον Ιούλιο χειμώνα. Η επιπλέον μέρα προστίθεται στο τέλος του Φεβρουαρίου, ο οποίος στο δίσεκτο έτος έχει 29 μέρες αντί για 28.

Βέβαια, η λαϊκή παράδοση έχει σημειώσει τα δίσεκτα έτη ως χρονιές που συμβαίνουν πολλά κακότυχα γεγονότα για αυτό και δεν προτιμάται από τα ζευγάρια να παντρεύονται σε ένα δίσεκτο έτος, διότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταλήξει σε διαζύγιο. Ειδικότερα, οι Ρωμαίοι θεωρούσαν τον Φεβρουάριο ως μήνα των νεκρών και πίστευαν ότι άφηναν τον Άδη και κυκλοφορούσε για λίγες μέρες ανάμεσα στους ζωντανούς.

Σε ένα δίσεκτο έτος επίσης έναρξη εργασίας με μακροχρόνια διάρκεια, όπως φύτευση αμπέλων, θεμελίωση οικιών και άλλα πολλά. Μέχρι και σήμερα υπάρχει η πεποίθηση ότι το δίσεκτο έτος συμβαίνουν μεγάλα δεινά όπως πόλεμοι, λιμοί και μεγάλες φυσικές καταστροφές.