Το TikTok στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ευρείας κλίμακας έρευνα
20 Φεβρουαρίου 2024 09:22
Το TikTok στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπαίνει το TikTok για πιθανές παραβιάσεις του Digital Services Act (DSA). Ξεκινάνε λοιπόν οι διαδικασίες για μία ευρείας κλίμακας έρευνα που θα επικεντρωθεί σε εθιστικούς αλγορίθμους, τη διαδικασία επιβεβαίωσης της ηλικίας, τις default ρυθμίσεις ιδιωτικότητας, τη διαφάνεια διαφημίσεων, την πρόσβαση ερευνητών σε δεδομένα και στο φαινόμενο της κουνελότρυπας, στο οποίο οι χρήστες ακολουθούν αλγοριθμικές προτάσεις βίντεο που τους οδηγούν σε ολοένα και πιο ακραίο περιεχόμενο.

Το βάρος της έρευνας ρίχνεται στην ιδιωτικότητα και ασφάλεια των ανηλίκων. Η Επιτροπή θα ερευνήσει πιθανές αρνητικές επιπτώσεις του σχεδιασμού του TikTok και των αλγορίθμων του για να “αντιμετωπίσει πιθανούς κινδύνους στο βασικό δικαίωμα του ανθρώπου στη φυσική και ψυχική ευεξία και το σεβασμό των δικαιωμάτων των παιδιών".

Η επιτροπή θα εξετάσει επίσης τα εργαλεία πιστοποίησης της ηλικίας τα οποία υποτίθεται πως αποκλείουν την πρόσβαση ανηλίκων σε ακατάλληλο περιεχόμενο. Ταυτόχρονα, θα εξαναγκάσει το TikTok να διασφαλίσει υψηλά επίπεδα ιδιωτικότητας και ασφάλειας για τους ανηλίκους από τα default settings.

Η Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να λάβει περαιτέρω μέτρα αν διαπιστώσει παραβιάσεις.