Οι ρομαντικές απάτες έχουν αυξηθεί κατά 60%

Επιτήδειοι εκμεταλλεύονται τη μοναξιά
14 Φεβρουαρίου 2024 10:41
Οι ρομαντικές απάτες έχουν αυξηθεί κατά 60%

Νέα στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο αποκαλύπτουν πως οι ρομαντικές απάτες έχουν αυξηθεί κατά 60% μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια. Σε Αγγλία και Ουαλία, οι καταγγελίες φτάνουν τις 7.660 το 2023 από τις 4.842 που αναφέρθηκαν το 2019, ενώ πολλοί είναι αυτοί που δεν προβαίνουν σε καταγγελία από ντροπή.

Τι είναι όμως οι ρομαντικές απάτες; Οι επιτήδειοι παρασέρνουν τα θύματά τους σε ψευδείς ή παραπλανητικές σχέσεις μέσω συζητήσεων σε διάφορες εφαρμογές και πλατφόρμες, με σκοπό να αποσπάσουν χρήματα ή να πραγματοποιήσουν διαφόρων ειδών απάτες.

Τα πιο εύκολα θύματα είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που πιθανόν να μην έχουν την απαραίτητη εμπειρία σε αυτού του είδους την τεχνολογική επικοινωνία και να είναι καλόπιστοι, ενώ εύκολοι στόχοι είναι και αυτοί που πλήττονται από μοναξιά.

Στον Καναδά, τα θύματα της ρομαντικής απάτης έχασαν $70.2 εκατομμύρια σε επενδυτικές απάτες σε διάστημα 5 μηνών το 2021 και άλλα $44.2 εκατομμύρια σε άλλου είδους ρομαντικές απάτες. Στις ΗΠΑ οι ηλικιωμένοι έχασαν $84 εκατομμύρια, με μέσο όρο $2.500 ανά θύμα. Οι συνολικές απώλειες στη χώρα από τις ρομαντικές απάτες άγγιξαν τα $300 εκατομμύρια το 2021 και αποτελούσαν το δεύτερο μεγαλύτερο έγκλημα στο internet το 2020, ενώ το 33% των απατών αυτών έγινε μέσω social media.

Η 65χρονη Mary Chater στην Αγγλία, δύο χρόνια μετά το θάνατο του άντρα της, προσεγγίστηκε από κάποιον που ισχυριζόταν ότι ήταν χειρούργος και βρισκόταν με τα Ηνωμένα Έθνη στη Σομαλία. Η Chater προσελκύστηκε από τον αλτρουισμό του και το γεγονός πως βοηθάει άλλους στη ζωή του. Αλλά σύντομα ο απατεώνας άρχισε να ζητά χρήματα για να χρηματοδοτήσει την έρευνά του. Παρά τις προσπάθειες της Chater να του στείλει χρήματα, η τράπεζά της επενέβη και απέρριψε τις συναλλαγές. Αργότερα η Chater διαπίστωσε πως ο απατεώνας χρησιμοποιούσε την εικόνα ενός πραγματικού οικογενειακού γιατρού στη Δανία, χωρίς τη γνώση του και μάλιστα δεν ήταν η πρώτη φορά.

Ξαφνικά, κλάπηκαν όλες οι εικόνες μου και χρησιμοποιούνται εδώ και δέκα χρόνια από απατεώνες για να στοχεύσουν αθώα θύματα σε όλο τον κόσμο. Θα έπρεπε να υπάρχει μία ταυτοποίηση για κάθε προφίλ που δημιουργείται, να επιβεβαιώνεις ποιος είσαι μέσω ταυτότητας ή διαβατηρίου για να ξέρεις πως είναι πραγματικός ο άνθρωπος πίσω από το προφίλ. – Christian Gerhard Boving, γιατρός από τη Δανία

Η γλώσσα που χρησιμοποιούν οι απατεώνες έχει ομοιότητες με περιστατικά ενδοοικογενειακής κακοποίησης. Κάνουν το θύμα αν αισθανθεί υπεύθυνο για τη φυσική και συναισθηματική υγεία του απατεώνα. – Dr. Elisabeth Carter, εγκληματολόγος του Kingston University

Αφού δημιουργήσουν ένα ψεύτικο προφίλ, οι απατεώνες περιμένουν υπομονετικά να βρουν το σωστό στόχο. Ξεκινούν με μία πλημμύρα ρομαντικών μηνυμάτων για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του και αυτό μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες. Εκμεταλλεύονται τα συναισθήματα και τις αδυναμίες του στόχου όπως τη μοναξιά ή την επιθυμία να βρει ένα ταίρι και κάποια στιγμή, ο απατεώνας αναφέρει τα επιχειρηματικά του ή τα οικονομικά του. Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει δηλαδή, ζητώντας από το θύμα να τον βοηθήσει. Ο απατεώνας μπορεί να προσφέρει επίσης βοήθεια σε επενδύσεις, ελπίζοντας να αποκτήσει πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς του θύματος.

Αποφεύγουν συναντήσεις από κοντά ή βιντεοκλήσεις, τείνουν να ερωτεύονται με το θύμα πολύ γρήγορα και κατευθύνουν τη συζήτηση στα οικονομικά ή στα κρυπτονομίσματα.

Τι μπορείτε να κάνετε εσείς για να προστατευτείτε; Να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί με τα άτομα που γνωρίζετε online. Πραγματοποιήστε μία έρευνα για να δείτε αν είναι όντως αυτοί που λένε ότι είναι. Βάλτε τη φωτογραφία τους σε μία αντίστροφη αναζήτηση εικόνων της Google και αναζητήστε το όνομά του ή το όνομα της εταιρίας του. Να είστε υποψιασμένοι όταν υπόσχονται κέρδη χωρίς ρίσκο, σας πιέζουν να αγοράσετε κάτι, σας δημιουργούν το φόβο πως θα χάσετε μία ευκαιρία και δεν απαντούν σε όλες σας τις ερωτήσεις.

Tags: