Η απάτη μετάλλων που κόστισε στη NASA $700 εκατομμύρια

Απέτυχαν δύο εκτοξεύσεις δορυφόρων
02 Μαΐου 2019 11:28
Η απάτη μετάλλων που κόστισε στη NASA $700 εκατομμύρια

Οι εκτοξεύσεις δορυφόρων δεν είναι μια φθηνή διαδικασία και απαιτεί πολύ δουλειά και συντονισμό. Επιπλέον, τα υλικά που θα αποτελούν το σώμα που θα στείλει κάποιος στο διάστημα, πρέπει να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις για να μπορέσουν να αντέξουν τις συνθήκες τόσο τις εκτόξευσης όσο και του αφιλόξενου κενού του διαστήματος. Όταν λοιπόν κάποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του, τα αποτελέσματα είναι ζημιογόνα για ολόκληρο το διαστημικό τομέα.

Η εταιρία Sapa Profiles από το Όρεγκον των ΗΠΑ, παραποίησε τα αποτελέσματα δοκιμών των μετάλλων που προμήθευσε στη NASA. Τα ελαττωματικά μέταλλα που δεν πληρούσαν τελικά τις προϋποθέσεις, κόστισαν στη NASA $700 εκατομμύρια σε ζημίες, ενώ δύο δορυφόροι δεν κατάφεραν να φτάσουν σε τροχιά. Φυσικά το κόστος δεν ήταν μόνο οικονομικό, αλλά και επιστημονικό, αφού χρόνια εργασιών και προετοιμασίας απλά χάθηκαν λόγω μιας απάτης.

Η Sapa Profiles παραποιούσε χιλιάδες πιστοποιητικά για μεταλλικά μέρη επί 19 συναπτά έτη, εξαπατώντας εκατοντάδες πελάτες της, μεταξύ των οποίων ήταν και η NASA. Παραδέχτηκε μάλιστα πως οι υπάλληλοί της παραποιούσαν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών δοκιμών σχετικά με τις αντοχές των μετάλλων κάτω από πίεση. Μετά την αποκάλυψη της απάτης, η μητρική εταιρία της Sapa, η Norsk Hydro ASA, συμφώνησε σε ένα διακανονισμό σύμφωνα με τον οποίο θα αποζημιώσει με $46 εκατομμύρια τη NASA.

Tags: