Οι απάτες στο Instagram αυξήθηκαν 50% λόγω πανδημίας

Όλοι ψάχνουν το εύκολο κέρδος
08 Φεβρουαρίου 2021 13:01
Οι απάτες στο Instagram αυξήθηκαν 50% λόγω πανδημίας

Η πανδημία έχει αλλάξει τις ζωές μας για τα καλά. Πολλοί πλέον εργάζονται ή εκπαιδεύονται από το σπίτι, οι καταναλωτικές μας συνήθειες έχουν αλλάξει, έχουν αυξηθεί οι online παραγγελίες μας, ενώ περνάμε όλο και περισσότερο χρόνο κολλημένοι στα τηλέφωνά μας. Η ανάγκη του κόσμου, ειδικά όσων έχουν χάσει τη δουλειά τους, να βρουν ένα έξτρα εισόδημα έχει αυξηθεί και πολλοί δυστυχώς ακούν τους…ειδικούς των social media.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (FTC) των ΗΠΑ, υπάρχει κατακόρυφη αύξηση των απατών σε όλες τις social media πλατφόρμες, με τις online αγορές να πρωταγωνιστούν. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, καταναλωτές αγοράζουν προϊόντα τα οποία δε φτάνουν ποτέ σε αυτούς. Υπάρχουν και άλλοι όμως που εξαπατούν τον κόσμο με άλλους τρόπους.

Ο Jonathan Reuben ακολουθούσε κάποιον στο Instagram, ο οποίος αναρτούσε πάντα φωτογραφίες με μία rose gold Maserati, ως αυτοανακυρηγμένος πλούσιος στην ηλικία των 21 ετών. Έπεισε τον Jonathan να επενδύσει £1.000 σε μετοχές και μόλις είδε πως παίρνει κάποιο κέρδος άρχισε να αυξάνει το ποσό. Έπειτα είδε τα χρήματά του να εξαφανίζονται. Προσπάθησε να κάνει ανάληψη αλλά το site δεν του το επέτρεπε. Όταν ήρθε σε επικοινωνία με την εταιρία πρόσφεραν ως δικαιολογία το Brexit, ενώ αργότερα δεν μπορούσε να έρθει σε επικοινωνία με κανέναν. Στο τέλος, έχασε £17.000 όπως δήλωσε ο ίδιος στο BBC

Στο Instagram οι απάτες κυμαίνονται από ψεύτικα ειδύλλια έως ψεύτικες θέσεις εργασίας. Συνολικά, μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου υπήρξαν 16 εκατομμύρια καταγγελίες περί απατών και απώλειες $56 εκατομμυρίων, δεκαπλάσια αύξηση σε σχέση με το 2016.