Εντοπίστηκε κρούσμα βουβωνικής πανώλης στις ΗΠΑ

Ο “Μαύρος Θάνατος” δηλώνει ακόμα παρών
12 Φεβρουαρίου 2024 09:34
Εντοπίστηκε κρούσμα βουβωνικής πανώλης στις ΗΠΑ

Ο “Μαύρος Θάνατος” αποδεκάτισε τον ευρωπαϊκό πληθυσμό το Μεσαίωνα. Έκτοτε, το βακτήριο πίσω από τη βουβωνική πανώλη έχει περιοριστεί, με διάσπαρτα κρούσματα σε όλο τον κόσμο. Τώρα, η πολιτεία του Όρεγκον στις ΗΠΑ επιβεβαίωσε το πρώτο της κρούσμα εδώ και οκτώ χρόνια.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως προήλθε από μία γάτα η οποία είχε και αυτή συμπτώματα, πριν τα παρουσιάσει και ο άνθρωπος-κάτοχός της. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αδυναμία, πυρετό, πονοκέφαλο και ρίγος. Ωστόσο η περίπτωση του Όρεγκον είχε και ένα αρκετά σπάνιο σύμπτωμα που ονομάζεται “bubo”, όπου το βακτήριο Yersinia pestis εξαπλώνεται μέσω του κυκλοφοριακού στους λεμφαδένες και προκαλεί τοπικό πρήξιμο. Τα buboes μπορεί να γίνουν μαύρα και να νεκρώσουν τον περιβάλλοντα ιστό ή να σκάσουν αποβάλλοντας μεγάλες ποσότητες με πύον.

Χάρη στη σύγχρονη ιατρική και τα αντιβιοτικά, η βουβωνική πανώλη είναι πλέον σπάνια θανατηφόρα αν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Ο ασθενής από το Όρεγκον ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή, ενώ αγωγή έχουν λάβει και οι κοντινές του επαφές για να αποφευχθεί η περαιτέρω μετάδοση.

Οι επιστήμονες δε γνωρίζουν πώς μολύνθηκε ο άνθρωπος αλλά υποπτεύονται δύο περιπτώσεις. Είτε η γάτα μετέφερε κάποιο μολυσμένο ψύλλο ο οποίος δάγκωσε τον άνθρωπο, είτε ο ιδιοκτήτης ήρθε σε επαφή με τα μολυσμένα υγρά της γάτας.

Η τελευταία επιδημία βουβωνικής πανώλης στις ΗΠΑ έληξε το 1925, αλλά το βακτήριο βρήκε καταφύγιο σε τρωκτικά της επαρχίας, προκαλώντας περιορισμένες εξάρσεις έξω από τις μεγάλες πόλεις. Εδώ και δεκαετίες όμως δεν έχει αναφερθεί κάποιος θάνατος στις ΗΠΑ από τη βουβωνική πανώλη. Ο Μαύρος Θάνατος εντοπίζεται σε κάθε ήπειρο εκτός της Ωκεανίας, με πρόσφατες εξάρσεις σε Κογκό, Μαδαγασκάρη και Περού.

Η βουβωνική πανώλη δεν είναι όμως ο καταστροφέας που ήταν τον 15ο αιώνα στην Ευρώπη ή τον 19ο αιώνα στην Κίνα και την Ινδία και έχουμε τη σύγχρονη ιατρική να ευχαριστήσουμε για αυτό.

Tags: