Οι πρόωρες γεννήσεις συνδέονται με μερικά πολύ κοινά χημικά πλαστικών

Σε μία μεγάλη νέα έρευνα
08 Φεβρουαρίου 2024 12:01
Οι πρόωρες γεννήσεις συνδέονται με μερικά πολύ κοινά χημικά πλαστικών

Μία πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ βρήκε πως μία στις δέκα πρόωρες γεννήσεις στη χώρα, συνδέονται με την έκθεση των μητέρων σε χημικά τα οποία βρίσκουμε σε καθημερινά πλαστικά προϊόντα. Οι φθαλικές αυτές ενώσεις χρησιμοποιούνται για να μαλακώσουν το πλαστικό και εντοπίζονται σε καθημερινά αντικείμενα, όπως τάπερ, προϊόντα περιποίησης, παιχνίδια και προϊόντα συσκευασίας.

Εδώ και δεκαετίες γνωρίζουμε πως οι φθαλικές ενώσεις διαταράσσουν τις ορμόνες, επηρεάζοντας το ενδοκρινικό σύστημα, το οποίο συνδέεται με παχυσαρκία, καρδιακές ασθένειες, ορισμένου είδους καρκίνους και αναπαραγωγικά προβλήματα. Επειδή λοιπόν επηρεάζουν τις ορμόνες, τα χημικά αυτά μπορεί να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό και πρόωρη γέννηση.

Αναλύοντας τα επίπεδα φθαλικών ενώσεων στα ούρα 5.000 εγκύων γυναικών, οι ερευνητές μπόρεσαν να εξετάσουν πώς επηρεάζει η έκθεση στα χημικά το χρόνο γέννησης των μωρών. Το 10% των μητέρων με τα υψηλότερα επίπεδα φθαλικών ενώσεων, είχαν 50% αυξημένες πιθανότητες να γεννήσουν στις 37 εβδομάδες σε σχέση με το 10% των γυναικών που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα.

Μία υπέρθεση των δεδομένων σε όλο τον πληθυσμό των ΗΠΑ, καταλήγει στο συμπέρασμα πως 56.600 πρόωρες γεννήσεις συνδέονται με την έκθεση σε φθαλικές ενώσεις, μόνο για το 2018. Ένα νούμερο που αποτελεί το 10% του συνόλου των πρόωρων γεννήσεων στη χώρα εκείνη τη χρονιά.

Τα πρόωρα μωρά τείνουν να έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή τους και οι ερευνητές εκτιμούν πως το ιατρικό και κοινωνικό κόστος της έκθεσης σε φθαλικές ενώσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στις ΗΠΑ, ανέρχεται σε $8.1 δισεκατομμύρια.

Οι άνθρωποι που παράγουν πλαστικά δεν πληρώνουν για τις επιπτώσεις στην υγεία. Δε φροντίζουν αυτά τα πρόωρα μωρά. Καθώς γίνεται γνωστή η πιθανή απειλή από το κοινό phthalate DEHP, ορισμένες εταιρίες προσπαθούν να το αντικαταστήσουν με άλλα συστατικά της ίδιας χημικής ομάδας. Αυτό είναι ακόμα πιο τρομακτικό, καθώς οι φθαλικές ενώσεις που αντικαθιστούν το DEHP συνδέονται με μεγαλύτερες επιπτώσεις.

Οι επιστήμονες ζητούν να νομοθετηθούν ρυθμίσεις για τις φθαλικές ενώσεις στο σύνολό τους και όχι μόνο σε συγκεκριμένες ουσίες.

Ωστόσο η έρευνα δεν αποδεικνύει καταληκτικά πως οι πρόωρες γεννήσεις οφείλονται στις φθαλικές ενώσεις. Υπάρχει όμως πλέον ένας “συντριπτικός αριθμός μελετών που υποστηρίζει αυτήν την υπόθεση”.

Οι επιστήμονες συνιστούν στον κόσμο να αποφεύγει φαγητό που είναι τυλιγμένο με πλαστικό και να αποφεύγει προϊόντα προσωπικής περιποίησης που περιέχουν φθαλικές ενώσεις. Αποφεύγετε επίσης να βάζετε πλαστικά δοχεία στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε πλυντήρια πιάτων.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο The Lancet.