Η γρίπη των πτηνών σκότωσε μία πολική αρκούδα για πρώτη φορά

Ποια η έκτασή της
18 Ιανουαρίου 2024 09:23
Η γρίπη των πτηνών σκότωσε μία πολική αρκούδα για πρώτη φορά

Για πρώτη φορά στην καταγεγραμμένη ιστορία, επιβεβαιώθηκε πως η γρίπη των πτηνών σκότωσε μία πολική αρκούδα στην Αλάσκα των ΗΠΑ. Το πιο πρόσφατο στέλεχος της γρίπης H5N1 έχει μεταδοθεί σε μία πολύ μεγαλύτερη ποικιλία ειδών από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων και θηλαστικών όπως αλεπούδες, θαλάσσιοι λέοντες, φώκιες, βιζόν και ενυδρίδες.

Παρόλο που η πρόσφατη H5N1 έχει συνδεθεί με θανάτους μεγάλου αριθμού ζώων, προς το παρόν οι λίγες περιπτώσεις που έχει προσβάλλει ανθρώπους έχουν καταγράψει μόνο ήπια συμπτώματα ή οι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί.

Η ικανότητα του ιού να ανταλλάσσει γενετικό υλικό με άλλους ιούς που μολύνουν το ίδιο θύμα για να παράγει νέα γονιδιώματα, έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη προσαρμογή και επιβίωση του ιού σε διαφορετικά είδη και ίσως αυτό να έχει το αποτέλεσμα που βλέπουμε, με τον H5N1 να μολύνει μία τόσο μεγάλη ποικιλία ειδών πτηνών.

Λόγω του μεγάλου αριθμού ειδών θαλασσοπουλιών που έχουν πεθάνει από H5N1, οι πιθανότητες κάποια πολική αρκούδα να βρει το πτώμα και να το φάει είναι αρκετά μεγάλες. Ο μεγάλος όγκος ιικού φορτίου που θα καταναλώσει, μπορεί να επικρατήσει στο ανοσοποιητικό της σύστημα, οδηγώντας σε ταχεία μόλυνση και θάνατο, χωρίς η μόλυνση να περάσει σε άλλες αρκούδες.

Όλα όμως παραμένουν υποθετικά προς το παρόν και οι επιπτώσεις του θανάτου της πολικής αρκούδας για τον πληθυσμό του είδους και για άλλα θηλαστικά δεν μπορούν να προβλεφθούν με ακρίβεια. Οι επιστήμονες παραμένουν σε εγρήγορση, καθώς βλέπουν πως οι μολύνσεις θηλαστικών και η γεωγραφική κατανομή τους συνεχίζονται να αυξάνονται, αλλά σχετικά αργά.

Επειδή όμως οι ιοί της γρίπης είναι εξαιρετικά προσαρμοστικοί, η παρακολούθηση αυτού του στελέχους H5N1 παραμένει πολύ σημαντική.