Στα δικαστήρια η Hewlett-Packard για τα μελανάκια των εκτυπωτών της

Και μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά
15 Ιανουαρίου 2024 17:14
Στα δικαστήρια η Hewlett-Packard για τα μελανάκια των εκτυπωτών της

Η Hewlett-Packard δέχτηκε μόλις μια νέα αγωγή για την αμφιλεγόμενη πολιτική της να περιορίζει τους εκτυπωτές της να χρησιμοποιούν μόνο μελανάκια της ίδιας. Η εν λόγω αγωγή, η οποία στοχεύει να γίνει μαζική, κατηγορεί την HP για μονοπώληση της αγοράς των μελανοδοχείων εκτυπωτών. Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που η HP καταλήγει στα δικαστήρια για αυτές τις πρακτικές της. Στο παρελθόν, η εταιρία έχει συμβιβαστεί με πολλές αντίστοιχες αγωγές, καταβάλλοντας σημαντικά ποσά σε αποζημιώσεις.

Η τρέχουσα αγωγή, όπως μεταφέρει λεπτομερώς το Ars Technica, ζητά πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις, δίκη με ενόρκους και περιοριστικά μέτρα κατά της λειτουργίας Dynamic Security της HP. Το χαρακτηριστικό αυτό, που εισήχθη το 2016, με απλά λόγια εμποδίζει τη χρήση δοχείων μελάνης από άλλους, τρίτους κατασκευαστές στους εκτυπωτές της HP. Στο μοντέλα της εταιρίας μπορούν να λειτουργήσουν μόνο μελανάκια που κατασκευάζει η ίδια, μια κίνηση που έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις και δικαστικές διαμάχες.

Παρόλα αυτά, η HP παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική της, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κερδοφορίας. Μόνο το 2023, το τμήμα εκτυπώσεων της HP κατέγραψε έσοδα ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με αξιοσημείωτα κέρδη ύψους 3,34 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στις πωλήσεις των μελανοδοχείων.

Tags: