Βρέθηκε τεραστίων διαστάσεων αρχαία πόλη θαμμένη στον Αμαζόνιο!

Μια ιστορική ανακάλυψη
12 Ιανουαρίου 2024 16:00
Βρέθηκε τεραστίων διαστάσεων αρχαία πόλη θαμμένη στον Αμαζόνιο!

Όπως μεταφέρει το BBC, σε μια ανακάλυψη που αλλάζει τα ιστορικά δεδομένα, αρχαιολόγοι έφεραν στο φως μια τεράστια αρχαία πόλη στον Αμαζόνιο, η οποία είχε κρυφτεί για χιλιετίες από την πυκνή βλάστηση.

Δίχως υπερβολή, το εύρημα αυτό αλλάζει την κατανόησή μας για τους πρώιμους ανθρώπινους οικισμούς στην περιοχή του Αμαζονίου. Το αρχαίο αστικό τοπίο, που βρίσκεται στην περιοχή Upano του ανατολικού Ισημερινού, διαθέτει μια περίπλοκη σειρά από σπίτια, πλατείες, δρόμους και κανάλια. Παράλληλα, η κοντινή απόσταση της πόλης από ένα ηφαίστειο πιστεύεται ότι εμπλούτισε το έδαφος, συμβάλλοντας στην άνθηση αυτής της κοινωνίας, αλλά μπορεί επίσης να έπαιξε ρόλο και στην τελική κατάρρευσή της.

Σε αντίθεση με τις ευρέως αναγνωρισμένες ορεινές πόλεις, όπως το Μάτσου Πίτσου στο Περού, η ύπαρξη ενός τόσο πολύπλοκου αστικού κέντρου στον Αμαζόνιο αμφισβητεί τη μακροχρόνια πεποίθηση ότι οι πρώιμοι κάτοικοι του Αμαζονίου ήταν κυρίως νομάδες ή ζούσαν σε μικρούς οικισμούς.

"Η ανακάλυψη αυτή μας αναγκάζει να επανεξετάσουμε την ευρωκεντρική μας οπτική για τον πολιτισμό και να αναγνωρίσουμε τις εξελιγμένες κοινωνίες στον Αμαζόνιο", δήλωσε ο καθηγητής Stephen Rostain, επικεφαλής ερευνητής από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας.

Ο συν-συγγραφέας του, Antoine Dorison, πρόσθεσε ότι αυτό αντικρούει την τυπική εικόνα των πολιτισμών του Αμαζονίου ως μικρές, πρωτόγονες ομάδες.

Η πόλη εκτιμάται ότι κατασκευάστηκε πριν από περίπου 2.500 χρόνια και κατοικήθηκε για σχεδόν μια χιλιετία. Αν και η εκτίμηση του πληθυσμού παραμένει δύσκολη, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να φιλοξενούσε από δεκάδες έως εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους! Η προηγμένη τεχνολογία LiDAR ήταν καθοριστική για την αποκάλυψη αυτής της κρυμμένης μητρόπολης κάτω από τον πυκνό θόλο του Αμαζονίου, εντοπίζοντας περίπου 6.000 ορθογώνιες πλατφόρμες τοποθετημένες γύρω από πλατείες, που πιθανώς εξυπηρετούσαν τόσο οικιστικούς όσο και τελετουργικούς σκοπούς.

Η διάταξη της πόλης, που χαρακτηρίζεται από ένα τεράστιο δίκτυο εξελιγμένων δρόμων και πιθανά συστήματα καναλιών για τη διαχείριση του νερού, υποδηλώνει μια εξαιρετικά οργανωμένη και διασυνδεδεμένη κοινωνία. Τα ευρήματα αυτά, που προκύπτουν μετά από 25 χρόνια έρευνας, δίνουν την εικόνα μιας πολύπλοκης κοινωνίας συγκρίσιμης ή και ανώτερης από τον περίφημο πολιτισμό των Μάγια.

Τώρα, οι ερευνητές σχεδιάζουν να επεκτείνουν την έρευνά τους και σε μια παρακείμενη περιοχή. Συνολικά, η ανακάλυψη αυτή όχι μόνο αποτελεί ένα μνημειώδες επίτευγμα για την αρχαιολογία, αλλά φουντώνει ξανά τις συζητήσεις πως ενδεχομένως χρειάζεται μια επανεκτίμηση πολλών στοιχείων που θεωρούμε μέχρι τώρα ως δεδομένα.