Καταδικασμένη η αποστολή προσελήνωσης του Peregine lander

Δεν υπάρχουν πιθανότητες για ασφαλή προσεδάφιση
11 Ιανουαρίου 2024 10:15
Καταδικασμένη η αποστολή προσελήνωσης του Peregine lander

Η πρόσφατη αποστολή της Astrobotic είχε στόχο να γίνει η πρώτη ιδιωτική εταιρία που θα προσεληνώσει ένα lander στην επιφάνεια της Σελήνης. Φαίνεται όμως πως η αποστολή είναι καταδικασμένη να αποτύχει, μετά από μία κρίσιμη απώλεια καυσίμου.

Το Peregrine Lunar Lander εκτοξεύθηκε τη Δευτέρα με το νέο Vulcan πύραυλο της United Launch Alliance. Αφού διαχωρίστηκε στο διάστημα επιτυχώς από τον πύραυλο, το Peregrine δεν μπόρεσε να στρέψει τα ηλιακά του πάνελ προς τον Ήλιο για να φορτίσει την μπαταρία του. Επιπλέον, μία βλάβη στον κινητήρα προκάλεσε ζημιά στο εξωτερικό του σκάφους.

Η Astrobotic, αφού ανέλυσε όλα τα δεδομένα, ανακοίνωσε πως το Peregrine δεν έχει καμία πιθανότητα να προσεδαφιστεί στην επιφάνεια της Σελήνης σώο. Το lander διαθέτει καύσιμα για περίπου 40 ώρες ακόμα και η εταιρία σκοπεύει να συνεχίσει να διαχειρίζεται το σκάφος μέχρι να εξαντληθούν.

Η NASA πλήρωσε $100 εκατομμύρια στην Astrobotic για να στείλει επιστημονικό εξοπλισμό στην επιφάνεια της Σελήνης, σε μία προσπάθεια να απαντηθούν ερωτήματα για τη σύνθεση του εδάφους, την ακτινοβολία του περιβάλλοντος και άλλα.

Η Astrobotic θα συνεχίσει να συλλέγει δεδομένα από το Peregrine για όσο περισσότερο μπορεί, όσο προετοιμάζεται για την επόμενη αποστολή της, όπου θα στείλει το Griffin lander στο νότιο πόλο της Σελήνης, το οποίο θα μεταφέρει ένα rover της NASA.

Tags: