Η οδοντιατρική των Βίκινγκ ήταν απροσδόκητα πολύ ανεπτυγμένη

Έκπληξη από δείγματα δοντιών 3.000 ετών
09 Ιανουαρίου 2024 11:10
Η οδοντιατρική των Βίκινγκ ήταν απροσδόκητα πολύ ανεπτυγμένη

Ερευνητές από Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, μελέτησαν 3.293 δόντια από 171 κρανία Βίκινγκ, τόσο ενηλίκων όσο και παιδιών. Πραγματοποιήθηκαν σύγχρονες οδοντιατρικές εξετάσεις και αποκαλύφθηκε πως οι Σκανδιναβοί δεν άφηναν τα δόντια τους να χαλάνε.

Υπάρχουν πολλά σημάδια πως οι Βίκινγκ τροποποιούσαν τα δόντια τους, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων για πλήρωση μπροστινών δοντιών, χρήση οδοντογλυφίδων, ακόμα και θεραπείες για δόντια με μολύνσεις.

Τα δόντια χρονολογίας 10ου με 12ου αιώνα μ.Χ, συλλέχθηκαν από τη γνωστή αρχαιολογική τοποθεσία Varnhem, της οποίας το έδαφος ευνοεί τη διατήρηση οστών και δοντιών.

Το 13% των δοντιών των ενηλίκων, φαίνεται πως έπασχαν από τερηδόνα ή κοιλότητες στην επιφάνεια των ριζών. Η απώλεια δοντιών ήταν εκτεταμένη, με τους ενήλικες να χάνουν κατά μέσο όρο το 6% των δοντιών τους, εξαιρουμένων των φρονιμίτων. Στα δόντια παιδιών κάτω των 12 ετών δεν υπήρχαν σημάδια αλλοίωσης των δοντιών.

Υπάρχουν επίσης αποδείξεις θεραπειών, όπως προσπάθειες να συμπληρωθούν τα κενά των γομφίων, μάλλον για να παρασχεθεί κάποια ανακούφιση από τον πονόδοντο που προκαλούσαν οι μολύνσεις.

Είναι πολύ εντυπωσιακό, δε διαφέρουν πολύ από τις οδοντιατρικές θεραπείες που χρησιμοποιούμε σήμερα, όταν τρυπάμε το μολυσμένο δόντι. Οι Βίκινγκ φαίνεται πως είχαν γνώση για τα δόντια, αλλά δεν ξέρουμε αν πραγματοποιούσαν μόνοι τους αυτές τις επεμβάσεις ή είχαν βοήθεια.

Ακόμα ένα ενδιαφέρον εύρημα είναι πως μέχρι την ηλικία των 40, η απώλεια δοντιών ήταν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα για τους Βίκινγκ από την τερηδόνα.

Η έρευνα παρέχει νέες πληροφορίες για την υγιεινή των δοντιών των Βίκινγκ και δείχνει πως τα δόντια ήταν σημαντικό κομμάτι της κουλτούρας των Βίκινγκ. Αποδεικνύει επίσης πως η οδοντιατρική στην εποχή των Βίκινγκ ήταν πιο εξελιγμένη από αυτό που πιστεύαμε.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE.