Apple Vision Pro: Μάθαμε επίσημα πότε κυκλοφορεί το φουτουριστικό VR headset των $3.500

Αλλά μόνο για τις ΗΠΑ προς το παρόν...
08 Ιανουαρίου 2024 18:13
Apple Vision Pro: Μάθαμε επίσημα πότε κυκλοφορεί το φουτουριστικό VR headset των $3.500

Με κάθε επισημότητα πλέον η Apple ανακοίνωσε την ημερομηνία κυκλοφορίας του Apple Vision Pro, του φουτουριστικού VR/ AR headset της, το οποίο θα ξεκινήσει μια νέα εποχή τόσο για την εταιρία του Κουπερτίνο όσο και για το "Spatial computing" γενικότερα, όπως το αποκαλεί. 

Σύμφωνα με την εταιρία, το Apple Vision Pro θα κυκλοφορήσει επίσημα στις 2 Φεβρουαρίου του 2024 στην τιμή των $3,499, όπως γνωρίζαμε από το event της παρουσίασής του. Προς το παρόν όμως θα έρθει μόνο στις ΗΠΑ και θα είναι διαθέσιμο σε όλα τα Apple Stores της χώρας αλλά και μέσω του επίσημου online καταστήματός της. Για όσους ενδιαφέρονται, οι προπαραγγελίες ξεκινούν στις 19 Ιανουαρίου

Η Apple θα δίνει επίσης τη δυνατότητα σε όσους το έχουν ανάγκη να αγοράσουν φακούς πρεσβυωπίας της Zeiss με κόστος $99 και συνταγογραφημένους φακούς οράσεων για $149 δολάρια. Έγινε γνωστό για τα specs ότι θα διαθέτει 256GB αποθηκευτικού χώρου και θα περιλαμβάνει τόσο το απλό όσο και το top band, καθώς και το μπροστινό κάλυμμα αλλά και το περιβόητο επίσημο πανάκι καθαρισμού της Apple (αξίας $19)

Το mixed reality headset της Apple έχει στόχο να συστήσει στο κοινό και τους επαγγελματίες το spatial computing, σε ελεύθερη μετάφραση έναν φορητό υπολογιστή που θα υπάρχει πρακτικά παντού στον δικό σας χώρο. Διαθέτει ικανότητες επαυξημένης αλλά και εικονικής πραγματικότητα, δηλαδή εναλλάσσεται μεταξύ Augmented (AR) και Virtual Reality (VR) με μία ροδέλα πάνω στο headset. 

O CEO της Apple, Tim Cook, έκανε μια σχετική δήλωση στο Apple.com για το πρώτο ολοκαίνουργιο προϊόν της Apple εδώ και πολλά χρόνια: "Η εποχή του spatial computing έφτασε. Το Apple Vision Pro είναι η πιο προηγμένη ηλεκτρονική συσκευή για καταναλωτές που έγινε ποτέ. Είναι επαναστατικό και το μαγικό του μενού και interface θα επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο συνδεόμαστε, δημιουργούμε και εξερευνούμε.

Λίγα λόγια για το Apple Vision Pro

Το Apple Vision Pro διαθέτει 4K οθόνες και έναν φουτουριστικό σχεδιασμό με στρογγυλεμένο γυαλί που μέσα του διαθέτει κάμερες και αισθητήρες, για να καταγράφουν τον χρήστη και να μεταφράζουν τις κινήσεις του σε εντολές. Η Apple μελέτησε τον σχεδιασμό του ώστε να είναι όσο πιο άνετο γίνεται στη χρήση, με διαφορετικών ειδών υφές και υλικά, όπως και ένα ειδικό strap που ταιριάζει σε κάθε μέγεθος κεφαλιού. Όσον αφορά τον ήχο, ενσωματώνει ειδικά ακουστικά με υποστήριξη Spatial Audio και μπορεί να ρυθμίζει τον ήχο ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι το δωμάτιο που το χρησιμοποιείτε. 

Ένα πράγμα το οποίο η Apple ήθελε να καταφέρει με το Vision Pro είναι να μην απομονώνει τον χρήστη από τον έξω κόσμο. Και το κατάφερε με το σύστημα "Eyesight" (σ.σ. όραση) το οποίο μπορεί να εμφανίζει στους υπόλοιπους τα μάτια σας κάνοντας την οθόνη του διαφανή. Όταν μάλιστα έρχεται κοντά σας κάποιος για να σας μιλήσει, αυτομάτως ξεθολώνει την όρασή σας για να βλέπετε ποιος είναι απέναντί σας. 

Θα μπορεί να προβάλλει ένα 2D βίντεο ή ταινία σε 3D μέσα στο χώρο. Χάρη στο Vision Pro μπορείτε να αποκτήσετε μια οθόνη στο χώρο σας σε οποιοδήποτε μέγεθος επιθυμείτε είτε για να παίξετε παιχνίδια, είτε για να δείτε την αγαπημένη σας σειρά. Ανάμεσα στα highlights τον δυνατοτήτων του όσον αφορά το ψυχαγωγικό κομμάτι είναι ότι θα δημιουργεί ένα εικονικό σινεμά στο σαλόνι σας σκοτεινιάζοντας τα πάντα γύρω ειδικά αν είστε σε ένα πολύ φωτεινό δωμάτιο. 

Όσον αφορά τα specs του μέσα του διαθέτει έναν M2 επεξεργαστή αλλά και ένα ειδικό ολοκαίνουργιο chip από την Apple, το R1 που ειδικεύεται στους υπολογισμούς του λειτουργικού όσον αφορά την παρουσία του στο χώρο. Έτσι χρειάζονται δύο επεξεργαστές της Apple μαζί για να φέρουν αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Ο πρώτος φορητός υπολογιστής χώρου της Apple μπορεί να αντέξει μόλις 2 ώρες χρήσης με την επιπλέον εξωτερική μπαταρία που διαθέτει για εντελώς φορητή χρήση, ενώ κρατάει όλη την ημέρα εάν το συνδέσετε σε πρίζα. 

Το Vision OS είναι η νέα πλατφόρμα της Apple πάνω στην οποία θα "τρέχει' το Vision Pro. Πρόκειται για το νέο mixed reality (μεικτής πραγματικότητας) λειτουργικό σύστημα της Apple που αναλαμβάνει να μεταφέρει στα μάτια του χρήστη αυτή τη "μαγική" -όπως τη λέει η Apple- εμπειρία. 

Πως όμως κλειδώνει η συσκευή; Αυτό γίνεται χάρη στο Optic ID, που είναι η αντίστοιχη "Face ID" λύση της Apple, που σκανάρει την ίριδα του χρήστη για να κλειδώσει και να ξεκλειδώσει το Vision Pro.