Η Ινδία πάει στο διάστημα με στόχο να κάνει αποκαλύψεις για τις μαύρες τρύπες

Ξεκίνησε η XPoSat αποστολή
02 Ιανουαρίου 2024 08:23
Η Ινδία πάει στο διάστημα με στόχο να κάνει αποκαλύψεις για τις μαύρες τρύπες

Η νέα χρονιά ξεκίνησε για την Ινδία με μια πρωτοποριακή διαστημική αποστολή και την εκτόξευση του δορυφόρου X-ray Polarimeter Satellite (XPoSat) την 1η Ιανουαρίου. Ειδικότερα, η αποστολή αυτή, το πρώτο εγχείρημα της Ινδίας για τη μελέτη αστρονομικών πηγών ακτίνων Χ υπό ακραίες συνθήκες, εκτοξεύθηκε με επιτυχία από το Διαστημικό Κέντρο Satish Dhawan, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό επίτευγμα για τη χώρα.

Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικών Ερευνών (ISRO) τοποθέτησε τον XPoSat σε χαμηλή γήινη τροχιά 650 χιλιομέτρων με κλίση 6 μοιρών. Η κύρια αποστολή του δορυφόρου είναι η μελέτη διαφόρων αστρονομικών πηγών ακτίνων Χ, όπως οι μαύρες τρύπες και οι αστέρες νετρονίων, μεταξύ άλλων φαινομένων υψηλής ενέργειας. Αυτό καθιστά την ISRO μόλις τη δεύτερη διαστημική υπηρεσία μετά τη NASA στις Ηνωμένες Πολιτείες που διαθέτει ένα ειδικό διαστημικό σκάφος για τη μελέτη των μαύρων τρυπών.

Ο XPoSat θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένα διαστημικό παρατηρητήριο. Περνώντας σε περισσότερες λεπτομέρειες, είναι εξοπλισμένος με το POLIX και το XSPECT. Το POLIX, που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Ερευνών Raman, έχει σχεδιαστεί για τη μέτρηση της πόλωσης των ακτίνων Χ που εκπέμπονται από ουράνια σώματα, μια μέθοδος γνωστή ως σκέδαση Thomson. Το XSPECT, που κατασκευάστηκε από το U R Rao Satellite Centre στο Bengaluru, θα διεξάγει μακροχρόνιες φασματικές και χρονικές μελέτες των κοσμικών πηγών ακτίνων Χ στη ζώνη ενέργειας 0,8-15keV.

Για την ιστορία, η ινδική ISRO έχει φιλόδοξα σχέδια για τουλάχιστον 12 αποστολές μέσα στους επόμενους 12 μήνες, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής Aditya-L1 που αναμένεται να φτάσει στο σημείο Lagrange στις 6 Ιανουαρίου, και της αποστολής Gaganyaan.

Η επιτυχής εκτόξευση του XPoSat συνεχίζει το μομέντουμ της Ινδίας στην εξερεύνηση του διαστήματος, μετά την επιτυχία του Chandrayaan-3, της πρώτης σεληνιακής αποστολής της, και εδραιώνει τη θέση της χώρας ως βασικού παίκτη στον τομέα παγκοσμίως.

Tags: