The Bloop: Ο μυστηριώδης, εκκωφαντικός θόρυβος του ωκεανού

Είχε ανακαλυφθεί το 1997
01 Ιανουαρίου 2024 11:44
The Bloop: Ο μυστηριώδης, εκκωφαντικός θόρυβος του ωκεανού

Το 1997, ένας μυστηριώδης ήχος ανιχνεύθηκε στον ωκεανό. Ο μακρόσυρτος θόρυβος χαμηλής συχνότητας παρέμενε για χρόνια ο πιο ισχυρός ήχος που έχει καταγραφεί υποβρυχίως, χωρίς να έχει εξήγηση και οι επιστήμονες του έδωσαν την ονομασία Bloop.

Οι θεωρίες για την προέλευση του απόκοσμου ήχου ήταν πολλές. Άλλοι ισχυρίζονταν πως ήταν ο απόηχος υποβρύχιων στρατιωτικών ασκήσεων, ενώ άλλοι έκαναν λόγο για ένα τεράστιο, άγνωστο πλάσμα που παρήγαγε αυτούς τους ήχους, προκαλώντας το ενδιαφέρον των κρυπτοζωολόγων. 

Εντοπίστηκε από δύο συστοιχίες υδροφόνων οι οποίες απείχαν μεταξύ τους 5.000 χιλιόμετρα. Για να ταξιδέψει τόσο μακριά, ο ήχος έπρεπε να είναι πολύ ισχυρός, ισχυρότερος από οποιονδήποτε ήχο μπορεί να παράγει κάποιο ζώο.

Οι ερευνητές του NOAA των ΗΠΑ, μπόρεσαν να περιορίσουν την τοποθεσία προέλευσης του ήχου κάπου στη νότια ακτή της Χιλής, στον Ειρηνικό ωκεανό. Στο πέρασμα των χρόνων, οι ερευνητές τοποθέτησαν περισσότερα υδρόφωνα πιο κοντά στην Ανταρκτική και κατάλαβαν πως πλησίαζαν στην πηγή του Bloop.

Ήταν εκεί, στην πιο απομονωμένη μάζα γης, όπου τελικά κατάφεραν να βρουν την πηγή αυτών των εκκωφαντικών θορύβων του βυθού το 2005. Το Bloop, ήταν ο ήχος ενός κρυοσεισμού, όπου ένα παγόβουνο σπάει και αποσπάται από έναν παγετώνα της Ανταρκτικής. Συχνά, αυτά τα κομμάτια πάγου μπορεί να έχουν το μέγεθος μίας ολόκληρης πόλης.

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν μεταξύ 2005 και 2010, επιβεβαίωσαν αυτό που υποπτεύονταν οι επιστήμονες, με νέα υδρόφωνα να καταγράφουν παρόμοιους ήχους με το Bloop στον ωκεανό κοντά στην Ανταρκτική. Έως το 2012, τα υδρόφωνα της NOAA κατέγραψαν δεκάδες χιλιάδες Bloops κάθε έτος.

Με την απώλεια πάγου στην Ανταρκτική να επιταχύνεται και ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια παγετώνων να αποσπώνται σε παγόβουνα, το Bloop γίνεται ολοένα και πιο ισχυρό. Τουλάχιστον τώρα ξέρουμε πως δεν προέρχεται από κάποιο άγνωστο θηρίο του βυθού…