Η μεγαλύτερη influencer της Ιταλίας παραπλάνησε τους ακολούθους της

Εκμεταλλεύτηκε δωρεά για παιδιά
21 Δεκεμβρίου 2023 10:11
Η μεγαλύτερη influencer της Ιταλίας παραπλάνησε τους ακολούθους της

Η 36χρονη Chiara Ferragni, μία Ιταλίδα influencer με σχεδόν 30 εκατομμύρια ακολούθους στο Instagram, απολογήθηκε για την παραπλάνηση των ακολούθων της σχετικά με αγορές μιας χριστουγεννιάτικης τούρτας. Της επιβλήθηκε πρόστιμο €1,075 εκατομμυρίων για ψεύτικες δηλώσεις πως το “Pandoro Pink Christmas” θα βοηθούσε στην προσφορά €1 εκατομμυρίου σε ένα παιδικό νοσοκομείο στο Τορίνο.

Ο παραγωγός της τούρτας είχε ήδη δωρίσει χρήματα στο νοσοκομείο Regina Margherita, μήνες πριν τη συγκεκριμένη ενέργεια. Παρόλα αυτά η Ferragni υποσχέθηκε να δωρίσει €1 εκατομμύριο στο συγκεκριμένο νοσοκομείο αν οι ακόλουθοί της αγόραζαν την τούρτα της.

Η υπηρεσία ελέγχου ανταγωνισμού, AGCM, διαπίστωσε πως οι ακόλουθοι της influencer παραπλανήθηκαν για να νομίζουν πως οι αγορές τους θα βοηθούσαν στη δωρεά ιατρικού εξοπλισμού για τη θεραπεία παιδιών με καρκίνο. Η τιμή της τούρτας μάλιστα που είχε την υπογραφή της Ferragni ως σχεδιάστρια μόδας, ήταν πάνω από €9, πάνω από τη διπλάσια δηλαδή της ίδιας unbranded τούρτας από την εταιρία παραγωγής Balocco.

Μετά την κατακραυγή, ακόμα και η Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giorgia Meloni, έκανε δηλώσεις για influencers που προωθούν “ακριβές τούρτες που κάνουν τους ανθρώπους να νομίζουν ότι κάνουν φιλανθρωπία”, χωρίς όμως να κατονομάζει την Ferragni.

Η AGCM δήλωσε πως η ψευδής διαφήμιση εκμεταλλεύτηκε την ευαισθησία των καταναλωτών, ειδικότερα αυτών που θέλουν να βοηθήσουν παιδιά με σοβαρές ασθένειες, παραβιάζοντας τον κώδικα καταναλωτή και αποτελώντας μία άδικη εμπορική πρακτική. Πρόστιμο €420.000 επιβλήθηκε και στην εταιρία παρασκευής της τούρτας, Balocco.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chiara Ferragni ✨ (@chiaraferragni)

Σε ένα απολογητικό βίντεο στο Instagram, η Ferragni είπε πως έκανε “ένα λάθος καλή τη πίστει, συνδέοντας μία εμπορική δραστηριότητα με μία φιλανθρωπία”. Τόνισε όμως πως θα ασκήσει έφεση στην απόφαση της AGCM, καθώς θεωρεί το πρόστιμο “δυσανάλογο και άδικο”.

Το ειρωνικό της υπόθεσης είναι πως η Balocco έκανε μία δωρεά €50.000 στο νοσοκομείο, μήνες πριν την πώληση της τούρτας, ενώ πλήρωσε την Ferragni €1 εκατομμύριο για την προώθηση.