Η Insta360 έστειλε δύο κάμερές της στο...διάστημα (ΒΙΝΤΕΟ)

Βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη
11 Δεκεμβρίου 2023 11:34
Η Insta360 έστειλε δύο κάμερές της στο...διάστημα (ΒΙΝΤΕΟ)

Η γνωστή εταιρία action και 360 καμερών, Insta360, έστειλε δύο κάμερες X2 στο διάστημα. Οι κάμερες προσαρτήθηκαν σε ένα δορυφόρο και βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε τροχιά 500 χιλιομέτρων γύρω από τον πλανήτη μας, καταγράφοντας εκπληκτικά πλάνα.

Το project δεν ήταν εύκολο και ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021. Οι κάμερες δεν ήταν έτοιμες για τις συνθήκες του διαστήματος και χρειάστηκαν 12 μήνες τροποποίησης, έξι μήνες από τους οποίους ήταν Έρευνα και Ανάπτυξη. Ο δορυφόρος ήταν προγραμματισμένο να εκτοξευθεί το 2022, αλλά λόγω COVID-19 εκτοξεύθηκε ένα έτος μετά.

Πρόκειται για τις πρώτες κάμερες που είναι πλήρως εκτεθειμένες σε συνθήκες διαστήματος και οι μηχανικοί έπρεπε να ξεπεράσουν σημαντικές προκλήσεις. Πρώτο και κυριότερο είναι η ακραία ζέστη και κρύο. Ο δορυφόρος ολοκληρώνει μία τροχιά κάθε 90 λεπτά, μεταβάλλοντας μέσα σε αυτό το διάστημα τις θερμοκρασίες από τους -70 έως τους 50 βαθμούς Κελσίου. Δεύτερος κίνδυνος ήταν η ακτινοβολία, όπου τα φορτισμένα σωματίδια του διαστήματος μπορούν να κάψουν εύκολα τα ηλεκτρονικά κυκλώματα. Τέλος, οι κάμερες έπρεπε να μπορούν να επιβιώσουν από τη βίαιη εκτόξευση του πυραύλου.

Οι μηχανικοί διαπίστωσαν στις δοκιμές τους πως οι κάμερες κράσαραν στις χαμηλές θερμοκρασίες και τους πήρε σχεδόν ένα μήνα να λύσουν το θέμα. Επιπλέον κατάλαβαν πως η ακτινοβολία επηρέαζε την κόλλα που σφραγίζει την X2 για να την κάνει αδιάβροχη, ενώ το κενό του διαστήματος μπορεί να κάνει το φακό να χάσει πίεση, με αποτέλεσμα χαμηλή ανάλυση και ποιότητα εικόνας.

Τροποποιήσεις έγιναν στο φακό, τη motherboard και σε άλλα κυκλώματα για να επιβιώσουν οι κάμερες στις ακραίες συνθήκες. Το πλαίσιο τροποποιήθηκε με αλουμίνιο αεροπλοΐας, ενώ όλα τα πλαστικά και η κόλλα που χρησιμοποιήθηκε, δοκιμάστηκαν εκτενώς. Οι κάμερες επενδύθηκαν επίσης με ένα στρώμα χρυσού για να αποτραπεί η ζημιά από την ακτινοβολία.

Οι κάμερες συνδέονται μέσω ειδικά διαμορφωμένης θύρας USB Ethernet με το δορυφόρο για να μεταδίδονται τα πλάνα στη Γη. Ο δορυφόρος θα λειτουργήσει για δύο χρόνια και έπειτα θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα όπου θα καεί.

@insta360_official Over to Insta360 with the weather 🌪️ After months of modifying the 360 action cam to make it Insta-galactic ready, Insta360 X2 continues to weather storms 500km in outer space. 📸 #Insta360 X2 #satellite #outerspace #Insta360X3  #Insta360X2 #spacetok #actioncam #galaxy #nasa #astronomy #stars #videography ♬ original sound  - insta360_official

@insta360_official Ground control to Insta360 🛰️ On a satellite floating 500km in outer space, two Insta360 X2 cameras orbit the Earth, capturing 360 shots of the stars and our planet 🌎 Launched on January 16th, 2023, Insta360 dares to think bolder than ever before! 📸 #Insta360 X2 #Insta360X3 #Insta360X2 #ThinkBold #satellite #stars #videography #astronomy #planets #foryou #viral #rocket #actioncamera #galaxy ♬ original sound  - insta360_official

Tags: