Αρχαίο νεκροταφείο στη Φινλανδία βρέθηκε χωρίς ίχνη ανθρώπινων σορών

Ένα από τα μεγαλύτερα της Εποχής του Λίθου
06 Δεκεμβρίου 2023 10:41
Αρχαίο νεκροταφείο στη Φινλανδία βρέθηκε χωρίς ίχνη ανθρώπινων σορών

Ένα μυστηριώδες νεκροταφείο κοντά στον Αρκτικό κύκλο έχει προβληματίσει τους επιστήμονες. Βρίσκεται στο Tainiaro της Φινλανδίας και είναι ένα από τα μεγαλύτερα νεκροταφεία της Εποχής του Λίθου που έχουν ανακαλυφθεί στη βόρεια Ευρώπη. Ανακαλύφθηκε το 1959 και μελετήθηκε ξανά στα τέλη της δεκαετίας του ’80, αλλά αυτό που προβλημάτιζε τους αρχαιολόγους ήταν πως δε βρέθηκαν ποτέ ανθρώπινοι σοροί στους δεκάδες τάφους που ερευνήθηκαν, αφήνοντάς τους να αναρωτιούνται τι ήταν αυτό που έφερε τους ανθρώπους στις δασώδεις ακτές ενός μέρους τόσο αφιλόξενου.

Μία νέα ανάλυση του Πανεπιστημίου Oulu ενισχύει την πεποίθηση πως το μέρος χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο, με πάνω από 200 τάφους να ανοίγονται περίπου 6.500 χρόνια πριν. Η ομάδα αρχαιολόγων μελέτησε τα παλιά αρχεία και έκανε εκσκαφή σε μερικούς ακόμα τάφους. Έπειτα συνέκρινε το σχήμα, το μέγεθος και τα περιεχόμενα των τάφων, με άλλους τάφους από την Εποχή του Λίθου σε άλλα μέρη της Φινλανδίας.

Το όξινο έδαφος της περιοχής μπορεί να έχει αποσυνθέσει εντελώς τα οστά μέσα στο διάστημα χιλιάδων ετών, ωστόσο επιβιώνουν πέτρινα αντικείμενα, πήλινα σκεύη και μερικά καμένα κόκκαλα ζώων. Το σχήμα και το μέγεθος των τάφων του Tainiaro ταιριάζει με τους εκατοντάδες τάφους που έχουν βρεθεί σε 14 νεκροταφεία αυτής της εποχής στη βόρεια Ευρώπη. Πρόκειται για ρηχά ορθογώνια με στρογγυλεμένες γωνίες. Έχουν μήκος από 1.5 έως 2 μέτρα και βάθος μισού μέτρου και είναι καλυμμένοι με στάχτη ή κόκκινη ώχρα.

Έως τώρα έχει ερευνηθεί μόλις το 1/5 της τοποθεσίας και η ομάδα εντόπισε 44 από τους εκτιμώμενους 200 τάφους βάσει των χαρακτηριστικών τους. Αν όντως αποκαλυφθούν 200 τάφοι, τότε πρέπει να αναθεωρηθεί ο αριθμός των κοινωνιών που ζούσε κοντά στην Αρκτική. Η ομάδα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ραντάρ εδάφους για να μελετήσει την τοποθεσία, έτσι ώστε να μην τη διαταράξει. Σκοπεύει επίσης να αναλύσει δείγματα εδάφους για ανθρώπινο DNA, απολιθωμένες τρίχες και άλλα για να καταλάβει περισσότερα για τις πρακτικές ταφής.

Πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα για το Tainiaro. Προς το παρόν, η υπόθεση πως ένα μεγάλο νεκροταφείο φαίνεται πως υπήρξε κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, πρέπει να μας κάνει να αναθεωρήσουμε τις εντυπώσεις μας για τον βορά και το ρόλο του στην προϊστορία του κόσμου.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Antiquity.